fredag 14 oktober 2011

Poisonous

Fredagens tema på "Roses and stuff" är giftig. gå gärna in där och titta på dom andra bidragen!

Många giftiga växter har jag i min trädgård, men här visar jag dom två som har blommat senast.

Tidlösa, Colchicum. Jag köpte tre lökar nu i höstas och planterade dom i en sandbädd. till min stora glädje så blommade en redan nu iår. hoppas dom andra kommer nästa år.

Tidlösan är mycket giftig, särskilt fröna, löken och blomman, den stör celldelningen, orsakar bla.a andnings, lever och njurskador.


Den andra växten är Stormhatt, Aconitum, den kallas för Europas giftigaste växt. Det sägs att många kungar och kejsare har dött av just Stormhattsgift.

Giftet är ett nervgift som gör att hjärta och lungor stannar. Användes förr till avrättning, mord och att doppa giftpilar i. Döden skall vara plågsam påstår det. Roten är den delen av växten som har mest koncentrerade halter av giftet.

Men jag tycker absolut inte att man skall vara rädd för giftiga växter i sin trädgård, dom flesta växterna är inte så lockande att äta, och om man skall vara rädd för farliga växter så finns det snart ingenting man kan ha i sin trädgård. Jo, Maskrosor går förstås...


17 kommentarer:

 1. Hihi.. jag håller med! Det finns så mycket giftigheter runt omkring oss. Stormhatten är ju hur snygg som helst och tidlösan än jättesöt. Hade bestämt för mig att jag satte några lökar vit tidlösa förr året... men dem har jag inte sett skymten av...
  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 2. Tidlösan kände jag inte till innan men den var ju jättesöt trots sin giftighet.
  mvh Mia

  SvaraRadera
 3. Det gifitga är alltid vackert! // Anna

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet! Intressant och vackert på temat! Har helt enkelt varit för snål för att köpa Colchium! Skulle gärna ha några runt mitt persikoträd, då de ska gynna varandra! Ha en skön helg! :) Kram Mia

  SvaraRadera
 5. Haha..en trädgård full av maskrosor skulle vara lättskött. Men inte kul alls :)))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Vackra bilder! Tidlösan ser så oskuldsfull ut, inte kan man tro att den är giftig. Men i de lugnaste vatten finns de farligaste fiskarna...
  Bra med lite information om växterna också.
  Ha en fortsatt skön fredagskväll!

  SvaraRadera
 7. allt vackert är giftigt...
  allt roligt är farligt...

  men tidlösan ser inte alls giftig ut, snarare rar och näpen.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Tidløs er veldig vakker og heldig som fikk den opp alt iår:)
  Jeg er enig...om en plante er giftig i utgangspunktet,skal en jo ikke spise den...så da kan stå der og være vakker istedenfor:))

  SvaraRadera
 9. Tidlösan visste jag inte att den var giftig.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Och inte hör man om förgiftningar orsakade av trädgårdsväxter heller! Men när sonen var liten kom han och sa att han hade ätit vintergäcksfröer (de lär vara giftiga), då blev jag lite skrajsen, men det gick bra, han hade nog inte ätit några större mängder... /Katarina

  SvaraRadera
 11. Ett avkok på maskrosens rötter lär öka aptiten :-)
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Stormhattar behöver jag ej vara så rädd för, sniglarna äter upp dom snabbare än de hinner komma upp, tyvärr. Det finns väldans mycket giftigt i våra trädgårdar. Ha en fin fin söndag/Gela

  SvaraRadera
 13. Även om det finns mycket giftigt i en trädgård så sker det nästan inga förgiftningsolyckor, i princip inga. Och det är väl skönt för många av de vackra växterna är ju giftiga och förslaget om bara maskrosor, nja ;-)

  SvaraRadera
 14. Vackra blommor! Skulle bli bra tråkigt och enformigt med bara maskrosor i trädgården, fast ganska lättskött:))
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 15. Absolut! Giftiga växter finns det gott om - man får lära barnen att inte stoppa växter i munnen. Tror inte de smakar särskilt gott heller.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 16. Hahaha! Jag har nog mer maskrosor än fina växter men jag försöker att ändra på det. Jag hade flyt på LIAn för då lade kommunen igen en rabatt så då fick jag ta växterna där och det var tidlösa, kungsängsliljor och en pion bland annat, jag känner mig rätt nöjd över detta kap. Må gott CK.

  SvaraRadera
 17. Giftiga skönheter! Trots en massa barnbarn har även vi giftiga växter i trädgården, barnen är bra på att lyssna och vaktar på varandra så att inte de minsta stoppar något farligt i munnen.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera