fredag 6 september 2013

Trädgårdens dag

 Är det ju på söndag, då har jag lovat att hjälpa till på Munkedals plantskola som är "min" lokala handelsträdgård där jag tar de flesta av mina växter från.
Såhär skriver de i sin reklam:

"Vi firar trädgårdens dag Lördag o Söndag 7-8 sept. Kl 11-15
Trädgårdstips av en trädgårdsanläggare.
Lörd. Beskärningstips
Sönd. Pomolog bestämmer äppelsorter - tag med 3-4 äpplen.
Barntävling, Extrapriser, Vi lottar ut presentkort
Kaffe, saft o hembakad äppelkaka bjuder vi på."

Gudars i himmelen vad nervös jag blir! Trots att trädgårdsrådgivning inte är alls främmande för mig utan sker i i princip varendaste trädgård jag är i, så har jag aldrig suttit vid ett bord som någon slags "expert" och hjälpt till med alla trädgårdsproblem. Nä, det är bäst att alla anlitar en TrädgårdsFia som fixar deras trädgård ;-)
Egentligen vet jag ju inte vad jag skall göra, vad folk behöver hjälp att svara på eller något. Men. Mitt skissblock är borta (Alma lånade det i vintras och sedan dess har det varit försvunnet.) Jag hade tänkt sitta och sätta ihop lite tipspapper till folk om vad de skall tänka på när de vill planera sin trädgård, stil osv. Inte hunnit. Alla suddigummin borta (Muffy gnagt sönder eller stenhårda). Stiftpennor borta. Ja, osv. Ni förstår att jag gör väldigt många skisser och designer. NOT. Inget mina kunder efterfrågar, så drömmen om att sitta och göra snygga ritningar hela vintrarna kan jag nog glömma.

Nåja, det var inte det jag skulle prata om, utan att jag är nervös, och att ni är hjärtligt välkomna. Jag är den tjocka blonda snart medelålders tjejen som ni kan fråga om allt som har med trädgård att göra :-) Jag kanske inte kan svara på allt dock. Världens trevligaste plantskola är det i övrigt med.

Rea har dom haft på perenner i handelsträdgården med. Jag handlade sådant som jag tänkte att jag måste testa, har märkt att jag helst planterar sådant som jag har provat att odla, så det åkte ner varenda näva jag inte hade, och en massa annat. Som de sista eldtörelarna eftersom den enda jag köpt tidigare såg så endsam, och fin, ut.

 Vissa delar av min trädgård är jag förvånantsvärt nöjd med. Den här rabatten var den första jag gjorde förra året runt min blivande ovala gräsmatta. Jag planterade några miniroddar, en kinesisk kornell, en massa ljung och inte så mycket mer. Ja, vad som hände med ljungen i våras kan ni tänka er. Och småroddarna. Och den nyplanterade korneller. Döda. Ja, jag delade någon Calamagrostis i våras och stoppade ner fler, men det som räddar rabatten är att det blommar massor och massor av franska kungsljus där, och dom som jag har hoppats att dom skall sprida sig varje år men icke. En del gula småplantor kommer med, men jag har lärt mig att se skilland mellan de gula och vita så alla blivande gula rycker jag upp. Mattram i massor, helt underbara, dom blir olika när dom fröar, så det finns allt från enkla, till sådana som är utan kronblad, till sådana som är fyllda med rullade kronblad, och allt däremellan. Visar en annan dag. Fint är det iaf.
Jag har aldrig haft en plan om att det skall vara vitt nu på hösten, men mycket vitt är det. Jag älskar ju Skogsastern, som jag måste tala om för handesträdgården att de måste ta hem nästa år, jag har gärna med den i anläggningar, flox trivs bra här med och är fantastiskt lättodlade. Sånt jag gillar.
 Och Fukior och Nävor, vare sig de blommar eller ej så pryder dom sin plats.Jag är lite halvledig en vecka då min kollega är på semester, så när jag inte kämpar på i min egen trädgård så försöker jag ge min små uppmärksamhet. Både barn och hundar. Agility vet jag inte så mycket om, men Muffy är en hejjare på att hoppa hinder och springa i tunnlar, nu kämpar vi för att lära henne slalom, enligt konstens alla regler för dom som kan påstår at blir det fel från början är det svårt att rätta till.


Även ett viltspår har jag lagt till bägge hundarna. Där är ju Muffy värdelös, hon hittar klöven, men mer genom att råka gå på den varje gång, eller om hon söker istället för att spåra. Skulle vi försöka oss på anlagsprovet skulle hon bli diskad direkt, men kul att komma ut i skogen är det.


 Och jag har ju min stjärna Sally, den är en jävel på spår. Hon är artig och kollar så att matte är med också, men nosen i backen hela tiden. Duktig tjej.
 Just det, här är årets största tomater, Den gula 'Pineapple' vägde strax under 800 gram. Den röda 'Dester' vägde vi aldrig.
 Ha nu en underbar trädgårdshelg, jag vet att det är lite olika trädgårdsgrejer på gång runt om, jag brukar gå på sta´s marknad utanför Nisses växter i Uddevalla som brukar vara den här helgen, jag missar ju det i år, men det rekommenderas. Annars är ni välkomna till Munkedal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar