fredag 11 oktober 2013

Jordkällare

 Jag är inte försvunnen, jag har bara haft fullt upp med att göra en jordkällare. Ok, jag gör inte jordkällare, och det sade jag när vi fick frågan om att bygga en, men så googlade jag runt lite och hittade en jordkällare i glasfiber som man bara ställer på plats och täcker med jord, lätt som en plätt! Trodde jag ;-)

Trång, trångt är det där den skall stå. Vi mätte och funderade och tänkte och kom fram till att det kan få plats en jordkällare där, med nöd och näppe. Det går inte att komma in med några större maskiner heller (dvs inga jordtransporter), men en liten 800 kilosgrävare hyrde vi för att börja grävningen. Framför muren här skall den stå. Och stenarna behövde vi för att bygga en mur vid sidan om källaren som skar av jordkällarsluttningen på ena sidan så vi kunde göra den smal nog.

 Även kundens barnbarn får förstås provköra grävmaskinen!
 Ja, då var det urgrävt och vi lade i dräneringsslang som vi ledde till en liten stenkista och så duk och makadam på det. Plant och fint och i våg förstås så inte vinflaskorna rullar iväg på hyllorna sedan.

Sedan så börja bygga muren, stenarna var egentligen alldeles för stora för att flytta för hand (grävmaskinen hade gett sig av vid det här laget) men med två spett, en Fia och en Gartnergutt och lite envishet så fick vi åtminstone flyttat stenarna de få decimeter vi ville för att få en rak och snygg mur.
 Och då ääänligen kom jorkällaren. Lite veling var det med leverans, man fick fixa avlastning själv vilket jag tycker är MYCKET besvärligt, särskilt om som inte kommer den dagen dom lovar. Här var det en kompis som hade en kompis som kände en bonde... ja, ni fattar, inte lätt det där alltid när man inte jobbar i hembyn.
Men han lossade med bravur, och körde upp jordkällaren så nära som det nu gick. Trångt var det som sagt, sedan var vi fem personer som släpade jordkällaren över brädor till platsen där den skulle stå. 350 kilo väger den bara men det var tunga 350 kilo... Fast kamerabatteriet tog slut just här, så släpbilder har jag inga.

Så här ser jordkällaren ut inuti. Dubbla dörrar som alltid jordkällare bör ha, sedan kunde man beställa inrett vilket kunden gjorde, så hyllor och trall var redan på plats.

Såhär ser jordkällaren ut avklädd...

Sedan var det bara att fortsätta bygga mur...
Och börja påfyllningen av jord. Vi hade köpt med ett isoleringspaket, men åkte faktiskt och köpte ytterligare isolering för det blev tunnare jordlager än vad jag hade önskat. Men nu är jordkällaren bättre isolerad än ett hus ;-)


Medan min make/maskinist körde grävare och fyllde på jord så gott det gick så byggde vi mur och krattade fram jord, grävmaskinen nådde bara ungefär halva jordkällaren, och mer jord kunde vi inte få dit heller utan fick använda allt vi hade grävt bort och det som fanns på platsen innan (Vi körde sådär 30-40 skottkärror med jord det sista, men att kasta upp det med skyffel 3 meter upp, ja, det går bara inte, och dom skottkärrorna syntes inte ens, så kan man inte göra det med maskin, låt bli...)

Där det blev som brantast fick vi bygga med grästorvor för att inte jorden skulle rasa ner. Sade jag att det var trångt? ;-)

Hela kullen täckte vi slutligen med marktäckare. Så får vi se vilka som klarar den torra skuggan. Marktäckarna är inte för det estetiska (ok, kanske lite) utan för att hålla jorden på plats, och skugga jordkällaren. Det är inte bara på vintern den skall hålla rätt temperatur utan även på sommaren.

Framför entrén hade jag tänkt att lägga marksten, men jag kunde inte förstöra den söta hobbitkänslan med det så jag tog den kullerstenen jag hittade på tomten och satte med plattaste sidorna upp.

Här går en gång vid sidan av, och det är där vi får se vad det blir för material. Jag tycker singel.
 Hej så länge, vill ni ha ett likadant sött hobbithus kan ni kika på Sandströms innovation AB som är de som säljer den här modellen. 

4 kommentarer:

 1. Oj vilket projekt! Men vilken smart lösning på jordkällare som ju annars kan vara så trilskigt att få till schysst. Tungt med 350 kg dock.. Blev riktigt snyggt!
  Är jättekul att läsa om dina arbetsprojekt! :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Det är första gången jag kikar in hos dig. Vilket jätteprojekt. Kul att läsa om.
  Jag kommer att titta in igen.
  Kram, Karin

  SvaraRadera
 3. Hej Harvey ja visst har jag saknat dig här. Men den som ser fram mot ...
  Jättefint projekt vilken tur att det inte får plats på min tomt. //Ingrid

  SvaraRadera
 4. Kanonfint Katta!!// Teza

  SvaraRadera