lördag 3 januari 2015

Chilisådd och utlottning!

 Ja men då kör vi väl! Mot att få jord under naglarna och se det första gröna komma ur krukorna!

Jag började med att leta reda på min lilla fröbyrå, den var så full så det stack ut fröpåsar ur den och den gick inte igen så jag sorterade hela byrån för det är alltid någon liten påse som gömmer sig i botten bland sommarbloms eller grönsaksfröerna.

 Och då var chilisorterna (prydligt) utlagda och det svåra arbetet med att bestämma vilka som blir årets börjar... Och hör och häpna, det blev bara 14 sorter! 4 som jag gillar väldigt och har odlat de senaste åren och 10 nya som kommit i frökedjor. Fast det där med få sorter skryter jag om varje år i januari och på något sätt slutar det nästan alltid med många fler någon månad senare....

Och när jag ändå satt där och petade med fröer så satte jag ihop ett utlottningspaket. Nästa söndag (11/1) drar jag en vinnare, och sorterna är:
Alma
Hot Lemon
Yellow Mushroom
Black Scorpion Tongue
Mulato Isleno
Buenos Carbides
Early Jalapeno
Ciliegia Picante
Och vill ni vara med i utlottningen så får ni lämna en kommentar under det här inlägget så får vi se vem som blir vinnaren!


 Här är några av sorterna på bild...
'Black Scorpion Tongue'

 Orange-vita i korgen är 'Buenos carbides' och runda vita är 'Alma', under ligger gröna Jalapenos

Och får man mer chili än man mäktar med att äta så kan man som jag kasta ner alla i mixern och göra världens godaste tabascosås som man har hela vintern :-)
Jag sådde inte mina frön idag eftersom det hann bli för mörkt och jag hann bli för lat (varför ljuga) för att gå ut och hämta in såjord, men de närmaste dagarna skall jag jorda ner mig, och hela köket :-) Ses då!

10 kommentarer:

 1. Åh, jag är gärna med på din utlottning. Förra året började min Chilli "karriär" med tre plantor och det var hur kul som helst. Vill gärna utöka min samling :)

  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 2. Den utlottningen är jag gärna med på:) Tänk om jag får frö så jag kan dela med mig till sonens chilitokiga kompis, det vore kul:) Var var det nu jag ställde jordsäcken...

  SvaraRadera
 3. Jag vill gärna vara med! Älskar chili i alla dess former!
  Ha en skön kväll...
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 4. Jag vill vara med, såklart! En sommar utan chili är ju ingen riktig sommar... :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 5. Oh ja dettak an jag ju inte missa! Bra att du påminde mig om detta att chilin ska sås tidigt! Jag får invetera i min fröbyrå imorgon och kanske har jag några chilifrö,, Annars hoppas jag ju på denna utlottning!

  SvaraRadera
 6. Klart jag vill vara med på denna utlottning. Chili är något som jag alltid har varit nyfiken på att testa mer av men hur det än blir så står jag alltid med några plantor av de vanligaste sorterna. Kanske blir det ändring nu....
  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag är med! Chili får alltid plats i drivhuset. Har du testat att övervintra plantor?
  Kram

  SvaraRadera
 8. Håller tummarna att vi har turen! Mina döttrar har precis avslutat en ettårig Lärlingsutbildning inom trädgård och brinner för att utvecklas mera. De har aldrig drivit fram chili så det vore en ultimat överraskning för dem! Hoppas, hoppas!

  SvaraRadera
 9. Vill gärna vara med på utlottningen. Hade inte tänkt odla chili i år men du har fått mig på andra tankar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Önskar var med på utlottningen. Älskar chili Kram

  SvaraRadera