söndag 22 juni 2014

Borta bra

Men hemma är ju bäst. Det är helt fel tid att åka bort såhär års, och jag var lite orolig för att allt skulle ha hunnit blomma över i torkan under midsommar, men det har det inte gjort (ok, en del) men nästan alla rosor har slagit ut! Sorter som har stått i flera år men inte har blivit något visar nu äntligen vad de är för något.

Dixie har f.ö blivit jätteduktig på att åka bil. Hon sover i sju timmar, men hon fick ju gå ut i koppel och klart det är bäst att få vara ute och jaga myror och smyga på sädesärlor i frihet!

Allt blommar nu känns det som! Pioner och rosor och nävor och ja, vissa saker borde blomma samtidigt och har blommat över, vissa saker borde inte blomma men blommar redan. Fint är det så jag nästan smäller av av min egen trädgård, och jag kan vanka runt länge och sniffa på rosor och hitta saker som gömmer sig. Vildvuxet. Ja.

Jag har faktiskt bestämt mig för att byta ut nästan all daggkåpa. Här mellan daggkåporna går de en gång... Ja, det gjorde, och gör under vintern. Funderar på om rödskaftad daggkåpa kan vara ett bra alternativ, det skall vara en lättvindig växt och jag älskar de limegöna blommorna som lugnar ner plottrigheten och binder ihop allting och dessutom funkar de på min blöta lerjord. Men de kväver vissa rosor och annat. Förslag mottages.

En ros som jag köpte som en liten rotäkta pinne för kanske fyra år sedan har äntligen blivit stor och blommar för första gången. 'Mme Plantier', en ros som jag alltid har velat ha, och jag ångrar mig inte.

En ros som jag köpte från odla för många år sedan. De flesta var i förskräckligt skick av de jag köpte där, och ingen blev rätt sort. Men nu har jag hunnit glömma vad detta skulle bli, den enda överlevande, så berätta gärna. Lite mycket att vänta i sex år på blomning av en ros, men det har jag fått göra här.

I de andra rabatterna har jag inga rosor, men pioner i flera, och daggkåpor, och digitalisen gör ju som den vill även om den inte tillåts överallt.
 Här har jag rensat bort nästan hälften. Alla cericerosa rev jag bort, och ja, inte mycket annat som får en chans där, men det var i förrfjor jag gjorde den här rabatten och då fick jag för mig att det skulle vara ett ljungparti. Och sedan minns ni hur förra våren var. Ingen ljung mer... så digitalisen får vara tills jag kommer på något annat.

 För många år sedan så satte jag en påse Honungslökar, Nectaroscordum siculum. De har inte riktigt matchat utan jag har mest glömt bort dem, men med grekvädd i olika nyanser och någon poion och förstås någon digitalis så blir det som en äng.


4 kommentarer:

 1. Alchemilla epipsila liknar jättedaggkåpan mycke,t men är inte lika storvuxen. Man ser den sällan i handeln, men jag har lyckats hitta den. Den rödstjälkade är lägre och har blygsammare blomning. Fjällkåpan har framförallt mycket vackra blad. De två sista håller sig låga men breder ut sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, supertack för tips! Skall genast beställa den för jag vill ju gärna ha de limegula blommorna ihop med rosorna! Såg att "min" plantskola har den så jag skall be handelsträdgården ta hem ett helt brätte bara till Fia :-D

   Radera
 2. Så mycket vackert i din trädgård. Jag hoppas du har semester och kan njuta i fulla drag.
  Anette

  SvaraRadera
 3. Ah, här såg jag en birma i en blogglista, så då var jag tvungen att kika in ;) Så söt hon är, vacker look!

  Det var tålmodigt av dig att vänta i 4 och 6 år på blommande rosor, det vete katten om jag hade kunnat vänta så länge! Men Madame Plantier är fin, den skulle jag också kunna tänka mig!

  Ha det gott i din fina trädgård!
  Gunilla

  SvaraRadera