tisdag 25 januari 2011

Det behövs lite färg här!


`Pooh. Jag har för mig att modellen kallas för halskråsdahlia.
Och vad passar inte bättre då än lite Dahlior!? Har suttit och sorterat foton, och jag har förvånansvärt många dahliabilder. Jag har även alldeles för många dahliaknölar, min värsta dahliafeber har gått över, men jag kan inte göra mig av med växter som jag varje höst har lagt ner så mycket jobb och kärlek på, grävt upp, noga färgmärkt och kånkat ner i potatislådor till källaren.
Och varje år i april släpar jag upp dom igen, letar reda på krukor, bunkar och hinkar, så stora som möjligt, barnens badbalja var perfekt. Stora bli dom, och dela dom har jag inte gjort så ofta för då får jag ju ändå fler knölar att ta reda på, och så kan jag ju ändå inte låta bli att köpa någon ny ibland, och fröså, för det är ju spännande att se vad det blir.

Bishop of Llandaff. en gammal klassiker med mörkt bladverk.
`Ludwig Helfer´. Orange kaktusvariant.

Tar man frön av Bishop of Llandaff så blir det (mest) enkla, höga stabila dahlior som fjärilar och bin älskar.Jag brukar kalla dom `Bishops children´.


Köpte en fröpåse med blandade höga från Impecta.
Dom fick frysa bort då nästan alla var ljusgula, smutsvita eller smutsrosa.
Denna ljusgula var en av dom finare
.


`Marlene (Joy). Jag köpte henne för namnet eftersom min mamma heter så...


En sak som jag har andvänt dahlior mycket till, det är ungefär som man andvänder potatis när man anlägger nytt. Gräver upp en plätt lite halvslarvigt, på med en massa naturgödsel, ner med dahlior och andra anueller och sedan täcker man med gräsklipp under sommaren. På hösten gräver man upp rubbet, rensar och gödslar igen, och så har man den finaste superjorden för en ny perennrabatt.
Det finns rufsiga och sådana som är mer prydliga. Och jag är svag för vita blommor. Vitt, rosa och lila kan jag peta ner varsomhelst i rabatterna och det passar till allt annat pastelligt.


En favorit som jag fick av en klasskamrat. I somras fick den växa med Jätteverbena, vita rosenskäror och en massa vita tobaksblommor.

3 kommentarer:

 1. Men så kul att du börjat blogga:)dahlior är väl för mig en slit och släng blomma..jag är superdålig på att ta upp och in växter, sen så har jag väl ingen bra förvaring i mitt nya hus heller..
  Ha det gott!!
  Berit

  SvaraRadera
 2. Hej Fia-lotta-Katta:-)

  Det gjorde du ju helt rätt i - att börja blogga alltså. Det är så roligt! Jag stoppar in dig i min bloglista, så får du kanske lite mer trafik till dig... Jam minns mer än väl hur jag satt där första veckorna och undrade om någon läste mina inlägg.
  Dahlior.... urvackra men jag får nog erkänna att jag köper nya varje gång jag är sugen....

  Varmkram Hillevi

  SvaraRadera
 3. BARA GODIS!!!! Den där som heter som din mamma skulle jag inte få ont av att ha :O)!

  SvaraRadera