lördag 29 januari 2011

Examensarbete

Ja, det där j-a examensarbetet. Det har stulit så mycket mental energi under utbildningen. Först skulle man komma på något att skriva om. Och här gällde inte att designa en trädgård, eller rita en perennrabatt eller något annat trevligt, utan det skulle vara ett problem som skulle lösas.
Vad är ett problem? Man kan ju vända mycket till att bli ett problem. Eller man kan vända mycket till att inte vara ett problem... Och så skulle man hitta en handledare som hjälpte en om man behövde det också, jag kände inte att dom var så intresserade på någon av mina praktikplatser.
Jag hade några idéer, en var att göra skolgården trevligare, en var att återställa en gammal trädgård (det hade jag gillat) men så hade jag sånt flyt så att när jag kom till den sista praktikplatsen, då bara får jag tilldelat mig ett ex-jobb, och även handledare då. Super.
Ja, det blev att rita en villaträdgård, skötselfri, inte mer gräsmatta, och med en BADDAMM. Det är ju baddammen som är problemet, dessutom lutar den delen av tomten ganska rejält. Dessutom hade kunden redan fått gjort en anläggning i trädgården, sprängsten, grus och så, och den gillade han. Skulle det bli en stenöken av hela trädgården..? Vad är en skötselfri trädgård? Jag är tveksam till att det finns...
Efter nyår satte jag igång på allvar, jag hade ritningar, text, faktablad och allt i en enda röra, jag satt med kostnadsberäkningar och allt vad det var. Och jag fattade inte hur jag skulle sy ihop allt, dessutom fick man inte bara skriva om arbetet hursom, utan det skulle vara inledningar, syften, metoder, resultat, slutsatser och jag fattade ingenting! Satt bara och stirrade på pappret i julas och undrade hur jag någonsin skulle kunna få till det.


Ritningarna gjorde jag redan i höstas när jag hade besökt trädgården, för mig stod det klart ganska fort hur jag skulle göra trädgården, men det är ju att få alla andra att förstå det jag har förstått...


Något som tar tid, det är ju att jag inte är så haj på datorer, särskilt när jag skall använda exel och göra växtlistor och kostnadsberäkningar. För att inte tala på att klippa och klistra växtbilder. Satt en hel dag och letade reda på växtbilder, mailade varenda en som hade fotat för att be om tillåtelse att låna dom, ja, sedan var alla bilder borta förstås, och jag fick försöka hitta dom igen...


Men, tillslut så har jag faktiskt fått ihop något som liknar ett färdigt examensarbete. Jag har skickat det till examinatorn, och till handledaren, och lämnat det till en lärare som skall kolla igenom det. Så förutom lite finlir för att fixa till alla synpunkter som dom kommer att ha på arbetet, ja då är jag faktiskt färdig. En och en halv månad i förväg. Alltså har jag två veckor i februari och en massa håltimmar när jag bara kan sitta här och blogga och lata mig :-D Och börja stressa upp mig för själva examinationen.

5 kommentarer:

 1. Grattis...jag önskar jag var där..
  Har inte en enda färdig ritning ännu..ingen färdig kostnadsberäkning, ingen färdig växtlista eller skötselbeskrivning, inga bilder i min text..som inte heller är färdig...
  Hmm...har jag gjort NÅT tro??

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tycker faktiskt synd om dig, du hade det ju lite körigt med att du fick byta projekt och så, men du verkar ha mycket hjälp av din handledare. Och för den delen är du så duktig både på växter och att skriva så du fixar det säkert lätt som en plätt.

  SvaraRadera
 3. Wow, vilket jobb du har gjort!
  Tack för att du visade mig den här sidan :-)
  Nu är det här det enda inlägget av dig som jag har läst hittills, men det verkar som att det är en trädgårdsblogg och jag hoppas att det inte gör något att jag smyger in här och läser (= lägger till den i min bloglovin lista så att jag hittar hit igen)
  MVH
  Nilla

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Tackar för en riktigt fin skiss över en reningsdamm(& trevlig blogg), i huvudet såg den så ut men nu slapp jag ju skissa ner den själv!!:)

  /Patrik

  SvaraRadera