måndag 13 januari 2014

Hamstrar frön

Förra sommaren var ju en av de få fantastiska tomat (och chili)somrarna på länge här på västsidan av landet, men även om det för det mesta regnar och är svalt här så ger jag aldrig upp tomatodlandet ändå, skulle jag ha bara en grönsak (jaja, bär), så skulle det vara tomat.
 Och finns det något som fungerar bra att samla och spara på sig många sorter av så är det tomatfrö, de kan nästan bli hur gamla som helst och ändå gro. Ett litet lager av sorter börjar jag att få, men så är det ju så att man får ju inte plats med hur många plantor som helst heller, så de senaste åren har det bara blivit någon ny sort varje år och resten favoriter.
Vissa sorter provas en gång och aldrig mer, vilket kan vara fel, för vissa somrar har alla tomater mer eller mindre saknat smak och blivit tråkiga i konsistensen.

Men idag damp det ner ett rejält brev i påstlådan. Nämligen "tomatfrökedjebrevet". Vad gjorde man innan man kunde gå ihop ett gäng på internet och skicka runt ett kuvert med tomatfrö mellan sig? Jag vet inte hur många olika sorter som låg i brevet, men jag skulle gissa på kanske 50...

Det fungerar så att det är en lista med folk som vill vara med, den första gör listan och fyller kuvertet med en kanske 25 olika sorter (får ju vara någon som har många olika som börjar), lägger i turlistan och i det här faller färdiga adresslappar till alla 20 personer. Ja, sedan när nästa man får fröna plockar den ut de den vill ha, fyller på med lika många nya och skickar till nästa osv.

Jag var lite orolig att det mest skulle vara vanliga sorter som 'Gardeners Delight', 'Moneymaker' och sådant, men det var ingen risk. I första sorteringen sorterade jag bort ungefär hälften, de hade jag redan, och sedan var det bara att fortsätta att välja. En fördel att sitta vid datorn med detta så man snabbt kan söka på de olika sortera.
Det blev mycket bifftomater, vilket egentligen inte fungerar alls här. Det var väl därför jag inte hade de sorterna. Men vem vet, det kanske blir en kanonsommar igen, och då kan även de gå.

Eftersom det då inte går att odla hur många som helst så skall jag försöka att byta ut mina favoritsorter med liknande. Piennolo som jag brukar odla skall jag strunta i och odla 'Principe Borghese' istället...
 'Piennolo'
 'Pineapple' som är en biff jag ändå odlar varje år skall jag byta mot 'Flame'. Osv. Hittade alternativ till 'Orange Bourgain' som älskar, en annan istället för 'Gardeners Delight'. Ja, sedan så blir det förstås en del sedan tidigare med, vill inte vara utan 'Oligvade' eller 'Sungold' t.ex.
 Förra årets största blev en 'Pineapple'
Plockade även åt mig en köldtålig sort, 'Sub arctic plenty', kan ju alltid prova på friland och hoppas.

Ja, sedan var det bara at rota igenom fröförrådet, fundera på vad folk kan viljas ha och skriva lappar och packa. Här blev det mycket 'Apelsin' som jag vet är eftertraktad, 'Pineapple', 'Piennolo' och lite annat.
 Sedan läger jag brevet på lådan imorgon, och det skall gå ett varv till, jag är nästan sist vilket betyder att det finns mycket roliga frö när det kommer till mig, men nästa gång det anländer har jag nog redan sått årets, men det är ju inte fel att ha på lager till nästa år!

6 kommentarer:

 1. Åh, vad det lät spännande! Tomater är ett måste, men ack, så svårt att få att hinna mogna utan växthus. Men, ändå försöker jag varje år. Hoppet är det sista som överger en...

  SvaraRadera
 2. jag tackade nej jag till den, tack och lov ser jag nu:) Så himla svårt att välja. jag skulle ha tagit måånga jag och sen stått med alldeles för många tomatsorter som jag gör varje år.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej jag samlar på tomatfröer, har en hel del nu, det skulle vara kul att dela med sig av de jag har, och kanske finns det någon sort som jag inte har. Hur blir man med. Med vänlig hälsning. Boja

   Radera
  2. Hej, det är en grupp på facebook som heter Tomatklubben som just denna frökedjan kommer genom. Titta in där!

   Radera
 3. Hej! Jag har en hel del tomatfröer som jag skulle vilja dela med mig av, och kanske hittar jag något som jag inte har, vill gärna vara med, hur går det till. Med vänlig hälsning Malla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger samma till dig, om du har facebook så bli medlem på tomatklubben där. Om du skyndar dig kanske du hinner med den sista tomatfrökedjan :-)

   Radera