söndag 10 april 2016

Flyttkarusell

Ja, ni vet när man skall flytta en växt, så måste man flytta en annan först för att få plats med den första osv.
Jag har en hel del växter som jag har tänkt att flytta länge. I flera år faktiskt. Men jag hinner aldrig nu på våren, det gör man väl aldrig. 
Men nu började det med att jag fick sådär 20 plantor av Havton 'Lotta'. Jag har tänkt att göra en havtornshäck mellan parkeringen och åkern. Men för 10 år sedan hade jag tänkt att ha ett blandat buskage där. Så upp med den stora smällspirean, en svarvinbärsbuske som jag inte planterat utan nog varit något pinne kvar när jag försökte ta bort dem då, (den vinbärsbusken blev minst 10 när den kommit upp, massa grenar som slått rot och så). En brokbladig fläder, flädern och vinbären jordslog jag till min bror. Ja, och så ner med Havtornen.

Vidare en stor Forsythia som jag tog som stickling när jag gick i skolan. Den hade blivit placerad i ett grönsaksland på tillväxt. Och växt hade den, sådär två meter åt alla håll! Den kapade jag ner helt innan jag grävde upp, synd att missa blomningen, men, men. Ja, och det var lika bra att ta med lite vårkragar, Vintergäck, Kirgislök och Ramslök när jag ändå höll på. Ner med allt + smällspirean på vilddelen, allt planteras över den kassa jorden där och rötterna skottas över med bättre jord.


Hela dagen höll jag på att flytta växter, ett doftolvon som dött och rötskott med skogsolvon kommit istället, ett parkolvon som jag hittat som liten planta och nu var stor och växte mitt i en finrabatt… Ner på vilddelen med det mesta.

Sist så grävde jag upp alla mina plantor med dvärgliguster Ligustrum vulgare 'Odense'.
Tanken då när jag planterade det utefter husrabatterna var att det skulle bli som en buxbomhäck. Buxbom trivs inte här, men en låg, tät infattningshäck ville jag ha. Det blev sådär, våren då när det blev så kallt för fyra år sedan eller när det var tog hårt på plantorna, så det var mest några pinniga buskar här och där, och inte blev de sådär täta som jag ville heller. Antagligen för alla perenner som inte gav ligusterplantorna en chans. Ligustern rotslog jag i stora jordhögen, jag vill fortfarande göra något roligt med dem men vet inte vad ännu. Och den där flyttaruellen måste ju sluta någon gång på dagen...


Annars så har det ju (äntligen) varit strålande sol idag. Det kännes som om jag flög upp ur sängen när jag vaknade! Ingen värme, men jag jobbar mig varm ;-) Och lite försiktigt börjar det blomma.


Helt plötsligt ser jag bin som jag aldrig sett förut. Vi har faktiskt ganska lite bin här, men grannen drygt en kilometer bort har biodling så det är väl de som är så lyckliga för krokusarna.


Julrosorna har bara de första öppnat sig, men nu går det fort!


Det har varit väldigt mycket nässelfjärilar i trädgården i vår. Vårljungen verkar vara storfavoriten nu när vintergäcken börjar blomma ut. Och jag gillar också ljungen och vill nog skaffa fler.

De botaniska krokusarna ser jag inga bin i men väl fjärilar i de också.

Mer sällskap i trädgården, Molle-katten håller sig gärna i närheten.

Och Muffy som har varit i Värmland och haft valpar hos sin uppfödare och varit härifrån i tolv veckor kom hem i förrgår och har intagit sin sedvanliga plats på berget, så nu kanske någon håller borta älgarna och rådjuren som har gått bärsärkagång i trädgården i vinter.

Dagens sista betraktelse får bli hasselörtens blomma som är så söt. Fast man ser den bara när man råkar gräva upp en planta, synd det, men det är ju ändå bladen som är viktigast.


4 kommentarer:

 1. Ja nu är det härligt att kunna jobba ute en hel dag utan att frysa om näsa eller händer! Så otroligt mycket du hunnit på en dag!
  Vilket fynd de där kuporna plus slunga till det priset. Antar att slungan dock är handdriven. Innan vi skaffade egen elslunga slungade vi hos en kompis i biodlarföreningen. Hennes man hade monterat en borrmaskin på handslungan som drev den med bra fart, väldigt fiffigt.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är faktiskt eldriven. Men två veckor efter jag köpt den var min granne biodlaren här och sade att han hade en rostfri till salu. Typiskt, det hade varit bättre när man sedan vill sälja honung men jag fick hoppa den den här gången :-P

   Radera
 2. FLyttkarusell..... hihi, precis! Står också i startgroparna och försöker hitta ett bra flöde och reservplatser under tiden..... men kul är det :)

  SvaraRadera
 3. Alltid noe å flytte på og det er vel sånn det er med oss hagere!! Deilige vår!

  SvaraRadera