fredag 29 april 2016

Tittar till bina för första gången...

Ja, ja har ju i veckan varit orolig för att de har det för kallt, för att de inte har mat nog osv, osv. Men så skall man inte greja i samhällena i onödan för risken att mosa drottningen, och ynglena fryser ihjäl om temperaturen på de ramarna går under 15 grader, så jag har inte vetat hur jag skall göra. Men de behövde mer plats sade hon jag köpte dem av, så nu förberedde jag allt innan jag drog på mig bidräkt.

Jag har ju tänkt att göra en drottningavläggare och flytta hem till mina egna kupor. Som är annat format. Det krävdes lite pusslande för att lådorna skulle passa ihop, men jag tror jag fick till det tillslut.

Jag tänkte flytta över alla ramar där bina var nu till en riktig låda också, så att de inte bara hade sina oisolerade provisoriska flyttlådor.

Alla lådor i närheten, rökpusten tänd och Fia i rymddräkt.

Jag var livrädd att bli stucken. Hade blåbyxor, fiberpäls, gummistövlar och keps under astronautdräkten. Blev lite svettigt. Men jag blev inte stucken en endaste gång. Snälla bin var det som lovat. Eller om de frös för mycket för att orka bråka.

Jag tyckte det var mycket bin. Det första samhället hade väldigt ont om mat av det jag kunde se. Så min bror sprang in och fixade sockelösning till dem medan jag gjorde klart. Vi var inte säkra på hur foderballongerna fungerade, så det slutade med att de fick en bunke med sockerlösningen och hö i (för att inte drunkna) under taket. Är ju en ny låda med outbyggda ramar mellan samhället och sockret så jag hoppas de hittar upp.
Det andra samhället hade mat så jag rispade ett par ramar och lät dem vara.

Jag såg inte drottningarna, men jag försökte jobba lugnt men effektivt och det var så mycket bin på många av ramarna så jag kunde inte se om där var yngel heller. Nu hoppas jag att drottningarna går upp i de nya lådorna och börjar lägga ägg där så de inte har det så trångt. När det blir varmare vågar jag nog titta lite mer på de olika ramarna och kanske hitta drottningarna. De skall vara märkta med en blå prick som var förra årets färg.

Såhär såg det ut när jag var klar. Det är bara två lådor med ramar, den översta är en foderlåda och svealådan jag satte på inuti är aningen högre än LN-lådorna så det blev perfekt med foderlådan uppepå för att locket skulle kunna gå på. Och så fick ju sockervattensbunken plats inuti också. Mycket jag inte har klart för mig utan jag får fundera på och chansa, botten kan man ha på två håll (kallas visst norsk botten), flusterbrädorna kan också vara vända åt två håll. Jag får se om jag gjort rätt, men jag hoppas det.

3 kommentarer:

 1. Vad duktig du är och att du vågar. Jag hade "gjort ned mig" av rädsla. Har blivit räddare med åren. Undrar varför? Ett bra och viktigt pysslande som ni har tagit på er. Bravo! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir också allt räddare med åren. Och blödigare och mer äckelmagad. Hur som så tror jag det delvis är för att jag inte skäms för att vara pjåskig längre ;-) Just med bina så var de fasligt dyra så jag vill ju inte skada dem :-P Eller mig…

   Radera
 2. Mycket att fundera över när man är nybörjare! Vi fick en chock igår när vi upptäckte att ett av samhällena var invaderat av myror. Idag måste maken fixa till ett nytt underrede till kupan och myrsäkra det. Som om man inte hade annat att göra dessa dagar!...
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera