lördag 9 april 2016

Biodling

 Jag har ju helt glömt att berätta, när det väl finns något att säga. Men jag har gått biodlarkurs i vinter!
Kursen är nästan slut, bara en eller två praktiska träffar kvar, men herregud vad grejer man skall skaffa och en hel vetenskap är det innan man kommer igång! Sjukdomar och drottningodling och delningar och gud vet allt!

Först kursen. + att jag läste en massa biodlarbcker både före och nu efter kursen.

Sedan skaffade jag kupor som jag har placerat nere i "vilddelen" av trädgården idag. Där fick jag med en slunga också. Jag köpte de här kuporna för att de var så grymt fina! Sedan så sade flera att jag var helt galen som använde gamla tungjobbade sveakupor, så då köpte jag några tråkiga vanliga stapelkupor också, men de får stå hos brorsan 4 kilometer bort ;-) Och mina kupor är allt något av det gulligaste jag har sett i bikupeväg!

Jag fick med mig alla ramar till alla kupor, men igår åkte jag till LP's biodling i Säffle och köpte startkit och bidräkt och vax. Köpte en bidräkt storleken större än jag behöver så den passar gubben också, för jag har fått både honom och min bror att anmäla sig till biodlingskurs de med, för jag har då rakt inte tid med sådant här på sommaren!

Ikväll började vi smälta i vax i ramarna. Luktar så gtott! Det gick mycket snabbare än jag trodde. Nu hjälpte maken till, jag tog upp ramar och sopade av dem och spände trådarna och han smälte i vaxet med en batteriladdare. Fast bara en bråkdel av alla ramar är gjorda än, jag tror vi gjorde 40 stycken . Men första sommaren kommer vi nog inte behöva alla, jag har väl bortåt 250 ramar till alla kuporna. Två samhällen har jag beställt, för de kostar en hel del, så jag tänker lära mig att göra avläggare redan första sommaren :-)


 Så detta kanske blir en biodlarblogg framöver, vi får se. Men imorgon kommer det kanske lite blommor.

5 kommentarer:

 1. Välkommen i biodlargänget! Jättegulliga kupor, förstår dig så väl. Vad fick du betala för dem? Och var hittade du dem - letade för några år sedan när vi skulle utvidga men förgäves.
  Vi är med i en biodlarförening som tillämpar strikt ekologisk odling, inga gifter eller varoabekämpningsmedel utan vi pudrar bina med florsocker med jämna mellanrum. Kan berätta mer på mail om du är intresserad. På måndag gör jag ett inlägg där jag berättar om ett örtte som vi tillsätter vinterfodret för att att stärka bina.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det är spännande det här! Kuporna köpte jag på blocket, de tre sveauporna och en slunga för 4000. Alla ramar var med då och vax till dessa. Egentligen var det slungan jag mest behövde, sedan kom grannen och sade att han har en rostfri till salu men nu får jag väl klara mig med den gamla förzinkade :-P Hur som så såg jag på en bigrupp på fb om någon som byggt likadana ytterskal till vanliga stapelkupor, såg väldigt fint ut. Dessa jag köpte har svealådor i, men lådorna var 8-10-12-16-ramars, så det blir ett väldigt pusslande med täckbrädor och spärrgaller :-( De andra kuporna är vanliga LN, så jag får se vilket rammått jag väljer såsmåningom, men det blir väl det modernare antagligen…

   Jag får nog ut och kolla på din blogg, har varit dåligt med både bloggande och bloggläsande det senaste.

   Radera
 2. Det høres morsomt ut, men krever vel en del jobb, særlig på sommeren ?
  Virkelig stilige bikuber !!
  Lykke til :-)
  Eirin

  SvaraRadera
 3. Låter härligt! Lycka till med biodlingen. Kanske kan man få köpa lite dunderhonung så småningom av dig:-)?

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Jag är så glad för de som håller på med biodling. Det är så viktigt och så är ju honung så gott :)
  Lycka till med din odling.
  Ha det bäst!

  SvaraRadera