torsdag 18 april 2013

Nya små äppleträd

 Idag har jag haft en växtvårdardag, först krukade jag om alla min tomater och chilisar, vet inte hur många det är, men det gick åt tre säckar jord. Nu är problemet att mina lampor nere i källaren inte räcker till... får köpa en eller två till och bygga ut.

Sedan så hade mina äpplegrundstammar kommit. Efter mycket om och men så hittade jag ett ställe där jag kunde skicka efter, och sedan fick jag reda på i helgen att dom numera har grundstamar på min närmsta handelsträdgård eftersom dom hade en ymnings prova-på-dag... Så då vet jag det till ett annat år.

Såhär ser grundstammarna ut. Jag beställer alltid A2 eftersom jag vill ha stora träd.
 Jag skulle ympa av grannens döende träd, men på mässan kunde jag förstås inte låta bli att köpa ett par olika sorter, Pomologiska sällskapet stod där och sålde, bla.a landskapsäpplena. Jag tänkte köpa Bohusläns (Veseäpple), men dom ympkvistarna var slut, eller om dom inte hade haft några, men eftersom jag från början är Hälsinglänning, eller åtminstone bodde dom första åren av mitt liv där, så fick det bli Hälsinglands landskapsäpple vilket heter 'Bergvik', och så en annan sort som skulle ha rosa fruktkött, den heter 'Johannes röd höst', men nu när jag googlar så ser det inte särskilt rött ut...
Vill ni se vilka dom olika landskapsäpplena är så kan ni se det HÄR.
Tar man eget ympris så är det förra årets tillväxt som gäller, helst inte vattenskott utan kvistar som har lite tätare mellan noderna. Man kan ta nu och ympa direkt även om det vanligaste är att ta på senvintern och förvara i kylskåp fram tills nu.
 Det enda jag hade på min inköpslista på trädgårdsmässan var en ympkniv, det prisvärdaste var att köpa ett ympkit hos Blomqvist, då fick man kniv, ymptape och ympvax (200 kr). En mattkniv som inte har för böjligt blad fungerar också.

Så var det dags att börja ympa. Jag skär till ympen först, sedan försöker jag skära ett likadant snitt på grundstammen.
Klokt är att sätta plåster på höger tumme innan man börjar, annars kan man som jag göra det efter första gången man skär sig i den ;-)
Såhär ser en ymp ut. Jag skär det sneda snittet först, sedan när jag ser att det blir bra så skär jag av ympen tre knoppar upp. Snittet skall vara långt och rakt, och det är bra om det finns en knopp på motsatt sida. Pilla inte på snittytorna och sätt ihop dom så fort som möjligt så att dom inte torkar ihop.
 Här var ymriset så tunt i förhållande till grundstammen så det fick bli en läggymp:
 Bild från odla.nu
Och tejpar man ihop dom hårt, hårt, lufttätt skall det vara. Eltape tycker jag är det bästa för det är lite elastiskt men ändå inte mer än att man kan dra åt det rejält. Jag tycker det svåraste med hela ympningen är att hålla ihop kvistarna precis och samtidigt linda tape runt ;-)

Om grundstam och ympris är lika tjocka så gör man en skarvymp, då skall snitten passa precis. Om man inte får till det utan ena snittet blir bredare än det andra, så är det bättre att dom passar på ena sidan eftersom det är kambiet (delen närmast under barken) som växer ihop inte veden.Bild från odla.nu

Såhär ser det ut när jag har tejpat ihop:
  
 Och så får man absolut inte glömma att sätta ympvax/lacbalsam ytterst på ympen.
 Vill man ympa men är lite feg, då kan man börja med att träna på att göra snygga, raka långa snitt på andra kvistar, sedan kan man små vildrönnar i skogen och prova att ympa på ädelrönnar om man kan få några kvistar av någon eller har och vill ha fler. Principen är samma om man ympar in sorter på sina träd i trädgården. Det skall jag göra imorgon, för jag har ympat så många träd så nu får jag inte plats med fler utan det får bli fler sorter bara ;-)

Efter att man ympar så krukar man in plantorna och förvarar dom svalt men frostfritt i några veckor så att dom får växa ihop. Året efter kan det se ut något såhär:
Rönn året efter ympning

3 kommentarer:

 1. Spennende! Det har jeg aldri gjort før, men fikk lyst til å prøve det etter dine fine bilder og forklaring :-)

  SvaraRadera
 2. Så kul det ser ut! När tar du av eltejpen då? Efter det där första året kanske?
  Usch, får lusta att ympa på lite allt möjligt. Farligt inlägg det här. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det glömde jag att skriva ju. Eltejpen brukar lossa av sig själv lite lagom på sensommaren och ja, nästa år kan man ta bort den sedan :-)

   Radera