söndag 6 juli 2014

Heldag

Hemma i min egen trädgård. Jag tror nästan det är första i år, och det är så skönt att få överstökat saker som man har gått och stört sig på länge och tänkt göra någon gång.

Jag började med att binda upp rosorna. Alla vet att det är inte det bästa att binda upp växter mitt i sommaren, blir inget vidare fint. Men mina rosor brukar ju frysa ner såpass att de aldrig har behövt uppbindning tidigare... Det var väl mest Raubritter och Ispahan som jag fixade till.
 Sedan var det dags att klippa bort försommarväxterna. Aklejor, betonikor, blågull och framförallt nävar 'Sirak' brukar få sig en omgång med sekatören.
 Min kompost är ganska bonnig numera. Jag skall be maken och puffa ihop den med grävmaskinen. Bra ställa att jaga mördarsniglar är det med.
 Men till det jobbigaste.Flocknävahav och daggkåpeloder skulle bort. Såhär ser två flocknävor ut hos mig. En planta blir ungefär en m2, och halvmetern hög. När jag planterade dem var tanken att det skulle vara en skötselgång och man kunde trampa runt i flocknävor. Har jag sagt att jag avskyr lukten? Och jag tycker att hela jag luktar flocknäva om jag så tar ett steg bland dem?
 Rosenträdgården är uppbyggd kring en rund uteplats, och här är den kanske tre-fyra meter bred. Så jag har rosor mot uteplatsen, och mot muren som avslutar rosenträdgården, och flocknäva däremellan.

De är ju lätta att gräva upp. Växer så ytligt så det är bara at bända lite och ta hela ruggen.
 Sedan var det daggkåporna kvar...
 De har tagit över mina gångar, de kväver rosorna och de får mittbena vid minsta regn. Men jag älskar det limegröna fluffet och tycker det lugnar ner plottrigheten.
 De flesta kördes bort. Tre ruggar går i en 90 literskärra om man staplar dem...
 Och det blev ganska tomt efteråt. Men faktiskt så hamnade några daggkåpor där flocknävorna stått. Då blir de som ett bakgrundsfluff utan att kunna kväva rosorna. Där hamnade även de stora blågullen som stått framför rosorna men bev 120 högt.
Jag efterfrågade ju bra alternativ till jättedaggkåpa här på bloggen för ett tag sedan och fick tipset Alchemilla epipsila av Stina. Såg ut som precis det jag letade efter, en halvstor jättedaggkåpa och jag får fortfarande blommorna :-)
Jag beställde ett brätte, plantor stora som min tumnagel vissa av dem, och förstås räckte ett brätte till en femtedel av gångarna men det löse jag med liten flocknäva som jag bara river av stjälkar från min stora planta och petar ner. Från jätte till miniatyrer ;-)
Annars är det fortfarande tvååringarna som tar över min trädgård just nu. Jag älskar digitalisen och mattramen...

 Annat jag gjort, när man ändå håller på liksom, det är att kruka in sex stycken 'Rosa Mundi' rosor. De är rotäkta hos mg, och jag har säkert tjugo. Hade varit fint med en, men tjugo gör mig lite stressad med sin polkagrisrandighet. Och de ger sig iväg lite här och där, nu har jag fina gåbortpresenter :-)
 Den stora omflytten är inte klar, rosen 'Aspirin rose' växer bakom kantnepetan. Och det går då inte alls. Så kantnepetan skall bakom istäollet, och då måste det göras plats för den, och det som ger plats måste ner någonstans.... ja, ni vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar