söndag 7 september 2014

Än blommar det!

 Som Clematis heracleifolia (tubulosa) 'Cassandra', aldrig har hon blommat så länge som i år. Annars brukar hon inte hinna blomma länge innan frosten kommer, men i år har den blommat sedan i Juli, och lär blomma resten av hösten också. Det är en örtartad klematis som blir runt 80 cm hög, jag har den bland rosor så hon slänger sig runt där på marken och fungerar både som marktäckare och utfyllnad. Sprider sig lite långsamt så man kan få många om man vill, och det vill jag. Doftar som en orientalisk lilja om man stoppar näsan i blomman.
 Och skogsastern. Lite skruttigt ser det mesta ut, först sol och torka, sedan en massa regn, men Skogsastern har jag inte tröttnat på än, och även den har jag många, många plantor av. Rekommenderas!

De återblommande rosorna kommer med lite ströblommor. 'Heritage' blommar rikligt trots att den är sorkbent och egentligen bara ett par pinnar.

En klematis som remonterar, och den fina stjärnflockan visste jag inte ens att jag hade. Den kommer på flera ställen, den ljusrosa/vita försöker jag utrota däremot men det verkar svårt. Fina är de, men jag tycker de blir ganska skräpiga och blir för stora tuvor fort, men jag får bara försöka hitta det rätta stället till den ljusa. Den här får stå där den står.

Gräsen är fantastiskt fina nu. Calamagrostisarna trivs väldigt bra hos mig, till skillnad från Miscanthusarna som bara fryser bort.

Och så har jag besök av en hel flock amiralfjärilar nu. Klippståndsen och rosenflocklarna är deras favoriter förutom de röda solhattarna och en del flox.


1 kommentar:

  1. Så vakker så vakker klematisen var. Ja, i år er det riktig mange planter som byr på lang og overdådig blomstring. Til stor glede! Ha en fin søndags kveld

    SvaraRadera