måndag 20 april 2015

Kompostnörd

 Är jag ingen riktig. Men det har alltid varit självklart för mig att kompostera. Jag har ingen maskkompost i garderoben på vintern som mamma, eller superprydliga kompostbingar vid grönsakslandet (för de har ramlat isär) utan en hög borta i skogskanten fungerar bra för mig, för trädgårdsavfall då.
Men köksavfall får man ha något bättre till, det bli inga mängder här hos oss eftersom hundarna fungerar som kompostkvarnar, men två kallkomposter har jag fyllt i vinter, och då har ändå maskarna varit igång hela vintern, annars brukar de ju försvinna när det bli kallt men inte vintern som var.

Såhär ser det ut när jag gräver runt i reservtunnan, som är en vanlig plasttunna med lock och några hål borrade i botten. Den blev full i förrgår.

Men anledningen att jag skriver det här inlägget var att jag fick en snurrkompost av min kompis Petra. Morsan har en likadan och den är kanoners!
Om kompost finns det mycket att säga, trots att det är det enklaste i världen. Ibland.
Hur det än är så bryts matresterna ner, men sedan vill man att de skall brytas ner på rätt sätt. Helst utan fluglarver och syrebrist som gör att komposten stinker. Jag kan säga mycket om kväve och kol och förhållandena dem emellan, men har ni ändå inte fått ordning på era komposter så är ni nog hopplösa fall. Skojar bara. Två enkla tips är, att om det inte händer mycket med komposten, då har ni en anledning att köpa räkor. Räkskal i komposten är magiskt av någon konstig anledning. Om komposten däremot luktar illa och det är äckliga gråa kokor som luktar surströmming i den, så hiva på jord, kompostjord eller från trädgården, full av mikroorganismer är den iaf och den suger upp en del av det blöta. Ja lite jord är aldrig fel i komposten.

Jag har inte bara kört hem komposter och flyttat maskar idag, jag har även jobbat. Här är en anläggning vi gjorde för tre år sedan, huset blev tillbyggt, så ena grusgången är försvunnen under den nya delen, och avslutet av en grusyta kommer mitt på den nya trappan. Så kan det ju inte se ut ;-)

Så in med en liten grävmaskin, det blir gångar på tre sidor av huset, en i marksten och de andra med kanter av marksten och grus.

Men allt kan inte gå för bra, klart vi dök på en stubbe, som är 80 cm i diameter, just där vi skall göra en mur. Vi måste ner sådär 40-50 centimeter där, så vi får se om vi hittar en stubbfräs eller hur vi gör. Grävmaskinen fick då inte upp den. Helt intill en husvägg är den med vilket inte gör det lättare.

Men skala av grässvålen gick ganska fort. Vi skall även skrapa ur ett litet dike och lägga dränslang på ett ställe i morgon, och meda stubben är där den är får vi pilla med marksten eller hitta på det vi kan innan murbumlingarna kan komma på plats.

När jag kom hem så plockade jag bara upp barnen och så tog vi pickupen upp i skogen med picknick-kvällsmat.

Bland de många blåsipporna.


1 kommentar:

  1. Ja du, någon kompostnörd är jag inte. Absolut inte! Vi har
    nämligen ingen!! Däremot så lägger vi allt - och det blir mycket - trädgårdsavfall i skogen utmed en stig (tur man inte ha några grannar). Att berika den med räkskal skulle jag dock inte våga, då hade vi nog alla möss och råttor inom en mils omkrets här. *fniss*
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera