tisdag 28 augusti 2012

Även iår

Så blommar det fint i sensommarrabatten. Den håller på att växa igen, vissa växter kväver andra, men för mig så känns det som om detta är en fas i min egen trädgård jag har kommit över, det här med svulliga perennarabatter. Eller så är det bara just nu, när gräset är oklippt, kanterna oskurna och kärleksörterna får mittbena och kväver allt på ett par kvadratmeter. Åandrasidan, ingen rabatt kräver lika lite ogräsrensning och skötsel som denna.

Iår så domineras verkligen rabatten av Rosenflockel, Flox och Temynta. Men Solhattarna har verkligen gillat dom lite torrare senaste vintrarna och har nog blivit fler istället för att frysa bort som dom brukar.

Det där blåa som jag ville ha in förra året gick det sådär med. Jag köpte några astrar och annat, men dom blev för små för att riktgt synas bland dom andra en och en halv meters perennerna. Dessutom blommade dom tidigare och oktoberstormhatten har inte börjat blomma än. Så det är en väldigt rosa rabatt.

En av mina favoriter är blodtopp. Här med Echinacea och Miscanthusgräs.

Rosenflocklarna är väldigt dominerande, dom tre plantorna är giganter. Kalamagrostis 'Karl Foerster' är nog mitt mest lättodlade gräs och passar fint med både Echinacea och Flox.

Här en mer rosarosa Flox med ljusrosa Temynta som börjar se lite skabbiga ut nu. Dom har blommat ett bra tag.
Två Höstsilverax växer här. Dom börjar bli så utkonkurrerade, trots mitt slit med att gräva upp kvadratmetervis med Temynta varje år, så jag flyttar dom nog till våren. Kanske.

Ytterligare en Flox som blommar tidigare än dom andra. Snart utblommad. Den flikbladiga röda flädern klarade sig för första gången i vintras utan nedfrysning. Men den brukar ändå har hunnit bli ett par meter såhär års.
En mer översiktlig bild.

8 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder och kombos! Gillade verkligen solhatt och blodtopp. Nu vet jag vart jag ska stoppa min blodtopp som står i kruka och kanske inhandla några flera!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 2. Ser väldigt vackert och pampigt ut! En riktigt härlig rabatt:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Så acker den är din perennrabatt. Jag hade varit mer än nöjd om jag hade en sådan fin i de härliga färgerna.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Så vackert! Du har verkligen lyckats få till en snygg helhet :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Just beautiful! I would love to have a garden of all pink and purple flowers some day!

  SvaraRadera
 6. Älskar sensommarens blomsterprakt och du har verkligen lyckats få till det. Härligt när växterna får lov att breda ut sig och ta plats.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Underbara bilder! Precis så... vill jag ha det.

  SvaraRadera
 8. Beautiful photographs, such views are giving much joy. I am greeting

  SvaraRadera