fredag 17 augusti 2012

Arbetet fortsätter

Jag har förstått att många gillar anläggningsbilder bättre än blombilder. Ja, det senare är ju lättare, blommor finns det ju alltid att visa, men jag kör då på med vårat nuvarande anläggningsprojekt så får ni se hur vi går vidare med arbetet.

En massa storgatstenläggning återstår, men på måndag kommer det drygt 200 kvadrat rullgräsmatta och dom rullarna tål inte att ligga, så det var bara att köra på och förbereda gräsmattan. Hyrde jordfräs, fräste en gång, jämnade sedan till gräsmattan (den var lite väl bomberad), fräste sedan en gång till.
För att man måste gödsla och gödseln skall fräsas ner. Men framförallt, så kratta, kratta och kratta. Både Gartnergutten och jag har vattenblåsor i tumgreppen, och vi är inte på långa vägar färdigkrattade.


Ja, och nu vet jag inte om ni är nyfikna på vad vi skall plantera? Många av våra kunder litar helt och fullt på oss, och har inga åsikter alls. Jag försöker verkligen luska ut vad dom tycker om, åtminstone vilka färger, och här fick jag tillslut reda på att orange var en favoritfärg. Superkul tyckte jag med lite fräsigare färg, särskilt som det blir mörk taxushäck, gräsmatta och huset är vitt och ceder (om jag minns träslaget rätt).
Jorden här i Grebbestad brukar vara åt det torrare laget, och regnet väntar gärna tills det har kommit in ett par mil över land innan det faller (ungefär hemma hos mig). Dessutom ligger det här huset riktigt solgassigt vilket vi har fått erfara den här veckan. Så något liknande detta blir det i hörnrabatten.Ett definitivt önskemål från kunden var ätbara frukter och bär. Jättebra önskemål tycker jag, särskilt som dom dessutom har två små barn som gillar att plocka och äta.
Tomten är ju väldigt liten, men lite bärbuskar, ett plommonträd, ett svagväxande körsbär och en persika kan vi nog få plats med. Ett böllopspresentsäppleträd växer där redan och är nu något chockat av två flytter på en månad (först grävmaskinist, sedan en TrädgårdsFia). Men snygga trädgropar blir det iaf ;-)Önskemål är även lättskött. Så praktiskt är just att ha kantsten eller gatsten i alla kanter som man kan köra gräsklipparhjulet på, eller att inte ha för små skrymslen och hörn att klippa i. Här så dök det upp ett hörn alldeles vid entrén där vi förstås kunde göra något roligt.
Min kollega har hört av en av sina handledare under trädgårdsutbildningen att ingen trädgård utan en Magnolia. Så, en Magnolia stellata som man ser när man kommer ut kan väl vara trevligt? Vitt passar, och lagom i storlek är den, dessutom en av dom mest lättodlade magnoliorna. Under magnolian har jag inte bestämt mig, men kanske allåkerbär borde tåla både surt och lite torrt. Och barnen kan äta.
Jag kan säga att det här med växtval när man jobbar som anläggare är inte som man trodde innan. Ytterst sällan som en kund frågar efter en snygg ritning som jag får sitta i ett par timmar med (och fakturera tiden), utan här är det helt enkelt så att jag får fundera under arbetets gång, vid mindre anläggningar senare anpassa dom efter vad som finns i plantskolan ("min" lokala plantskola har väldigt bra sortiment som tur är, och annars fixar dom åt mig). Vid större anläggningar så kan jag gå igenom växtlistor och beställa/hämta från grossist.

Den här veckan skall jag även jobba på söndag. För på onsdag går jag på semester i 6 dagar, så senast då är det klart. Men i morgon är jag ledig, så då blir det nog bara blombilder ;-)

Ha en riktigt go helg!5 kommentarer:

 1. Ja,jag är absolut en trädgårdstok som älskar att se anläggningsbilder - och före- & efterbilder - och blommor och......
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 2. Växtval är så svårt! Detta blir hur bra som helst, orange och blå-lila - undrar om det kan bli snyggare? Kul med mycket frut & bär även i en liten trädgård.
  //Ulrika

  SvaraRadera
 3. Åh!! En riktig favoritträdgård. Så trevligt med en familj som tänker att barnen ska få ha ätbara saker i trädgården. Och jag gillar stenar.... kanske en effekt av att ha sand sand sand på sin egen tomt ;-)

  SvaraRadera
 4. det kommer bli kanonfint! läckert val av växter, gillar färgerna, de sticker ut lite :) jättekul läsning! Ha det :)

  SvaraRadera
 5. Jättesnygga växtval! Vill du klämma in en försommarblommande orange så finns ju nejlikrot som tål sol och varmt också. Faktiskt roligt med folk som tänker på ätbart till barnen, det brukar uppskattas!
  /Helena i Vänersborg

  SvaraRadera