söndag 12 augusti 2012

Att göra en ellips.

Här är en av mina gräsmattor. Den enda som tills imorse var en hel stor gräsmatta. När vi flyttade hit lovade jag min man att jag skulle spara åtminstone en gräsmatta tills barnen hade blivit större. Eftersom jag har en ganska stor tomt att leka och gräva på så var det inte så svårt att lova det, men förra året påpekar min dotter att -Det är ju en väldigt tråkig gräsmatta den där stora, borde du inte plantera och göra lite fint där? :-D (Hon är så fantastiskt klok min Alma, brås nog på mor sin eller vad tror ni ;-))

Ja, jag säger inte emot. Ungefär 400 m2 är den. Ok, det är den gräsmattan som är lättast att klippa. Man kan variera klippränderna åt fyra olika håll och behöver bara gå fram och tillbaka ;-)

Här är den:
Tråkig va? Zoomar man ut lite och står på den andra gräsmattan:
Ok, nu till det där med ellips. Jag har funderat fram och tillbaka på vad jag skall göra. Jag vill gärna ha ett centrum på mina anläggningar. Bygga runt någonting. Uteplatser har jag redan flera med planteringar runtomkring, och jag har ju en till jag skall göra, så det var inget alternativ. En massa planteringar över hela ytan blir lite mycket. Men, istället för att alltid ha gräsmattan som utfyllnad mellan annat, så kanske en perfekt oval gräsmatta som centrum...?

Ekvationen för en ellips ser ut såhär (Kopierat från wikipedia):
\frac{(x-h)^{2}}{a^{2}}+\frac{(y-k)^{2}}{b^{2}}=1

där a och b > 0 (när a=b är detta ekvationen för en cirkel). När ellipsen har medelpunkt i origo (h=k=0) så skär den x-axeln i punkterna (±a, 0)och y-axeln i (0, ±b).

parameterform kan ellipsen beskrivas av

x=h+a\,\cos t;\,\!
y=k+b\,\sin t;\,\!

där t varierar inom intervallet -\pi\leq t\leq\pi.


Jag fattade ingenting. Och jag mätte, jag använde Pythagoras sats för att få ett kors och en romb och försökte mäta mig ut. Blev icke bra. Matte är inte min absolut starkaste sida heller ;-) Jag sprayade hela gräsmattan rosa med märkfärg. Tja, tänk om jag hade googlat bättre från början. Lätt som en plätt att göra en oval. Bara att traska runt med ett snöre som var fäst i två pinnar. Min gräsmatta blir 18 x 8 meter om jag minns rätt. Från början var den ungefär 25 x 15 meter...


Eftersom jag hade sprayat så mycket märken redan fick jag ta bambupinnar...


Sent igårkväll hade jag hittat rätt storlek och var nöjd. Så imorse medan alla andra låg och sov var det lika bra att köra igång innan någon protesterade...
Jag trodde det skulle vara så jobbigt att gräva bort grässvålen i kanterna så jag började med en liten bit bara.
Men det gick så lätt, bara att skära och rulla av som bamsiga kanelbullar, så jag körde på.
Och visst hade jag ändå trevligt sällskap:
Som kontrollerade mina kanter:
Tja, jag grävde runt hela ovalen, och runt en av dom fyra planteringarna som blir. För det måste ju vara gångar både in till gräset och mellan dom befintliga planteringarna och dom nya.


Jag kör varianten med tidningar här hemma. Min jord är ganska styv lera, och just den här gräsmattan är väldigt blöt trots att vi dränerade den första året vi bodde här, inte mycket vill växa i den leran, så jag bygger uppåt med sand och köpejord.

Gruset slängde jag ut för att tidningarna skall hålla sig på plats, tre buskar planterades innan eftersom dom skulle djupare än det nya jordlagret blir.
Fortsättnig följer när jag har tid, och när jag har köpt jord. Jobb imorgon, den här veckan skall vi anlägga en hel trädgård, skall bli så skoj! Den är mindre än min gräsmatta ;-)

7 kommentarer:

 1. Sånt gillar jag! Snabba beslut! Snabb action ;) kommer säker bli kanonfint. Väntar på fortsättningen.......

  SvaraRadera
 2. Helt fantastiskt som vanligt Katta!! Gillar att läsa om vad du gör :) //Mona

  SvaraRadera
 3. Härligt, ellipser är fina, det kommer att bli som ett grönt smycke av gräs.

  SvaraRadera
 4. Är så nyfiken på fortsättningen.
  Lycka till
  Karin i Marum //

  SvaraRadera
 5. Åh, det kommer att bli kanonfint! Har funderat på ungefär samma sak på våran baksidan i samband med dammbygge någon gång. Väntar också nyfiket på fortsättnigen.
  /Helena norröver

  SvaraRadera
 6. Spännande! I min lilla trädgård har jag en rund gräsmatta som bildar ett eget rum med planteringar (och damm) runtom. Mjukar upp den fyrkantiga tomten och även en kontrast till grusträdgård och annan stenläggning. Märks att den ger ett helt annat intryck när den är välklippt (eller rufsig som nu...).

  SvaraRadera
 7. Det här ser verkligen spännande ut :-) Kul att påbörja någonting helt nytt.
  Jag har också mycket gräsmatta och kommer att successivt öka ut med planteringar här och där, men ser ingen riktigt struktur ännu... men det kommer väl :-)

  SvaraRadera