tisdag 5 mars 2013

Omskolning

Jag försöker att skola om en eller ett par sorters chili, och nu även tomat, varje dag. Mest för att hnna med i lagom takt, vilket jag gör än så länge men vis av erfarenhet vet jag hur det blir sedan. Nu har jag ju bara ett par av varje sorts chili och tomat, men det är ju trevligt att få jorda ner både sig och köket varje dag :-)

En sak är då säkert, så länge som jag jobbar som trädgårdsanläggare kommer jag inte ha krukbrist. Så skönt att bara gå ut i skjulet och hämta backar med krukor i rätt storlek. Just nu vanliga 8 x 8 cm. Sedan har min mamma ett stående uppdrag när hon kommer hit, och det är att strukturera upp i krukskjulet, så ett par gånger om året är det riktigt ordningsamt där ;-)


Sedan så tycker inte jag att man skall krångla till odlingen för mycket. Åtminstone inte i början. Man kan köpa tilbehör som minidrivhus, växtlampor, olika preparat och hur mycket som helst, säkert blir det både finare plantor och bättre skörd, men jag tycker det brukar bli ganska bra ändå.
Faktum är att jag har nästan slutat använda minidrivhuset, för förra året när jag bad om några godisburkar i affären så fick jag ungefär 100 stycken.

Dom fungerar som minidrivhus, man kan t.om stapla flera på varandra tills fröerna grott, både lock och burk fungerar som krukfat, och det passar perfekt fyra stycken 8 x8 krukor i. Dessutom perfekta att ställa in i kylskået med frösådder som måste stratifieras.

Jag har t.om skippat min pluggbox, tyckte bara det blev krångligt när olika sorter gror olika fort, dessutom torkade det ut väldigt fort i den. Fungerar bättre för mig sedan när jag skall ha 50 kryddtagetesar av samma sort eller liknande. Nä, nu ställer jag småkrukorna i en karamellburk med lock på, och låter stå rakt på elementet tills dom har grott.
Sedan har jag ändå varit så avancerad i år så jag installerade lysrör nere i den svala matällaren, så efter omskolning får plantorna flytta dit, men det fungerar lika bra att ha dom i köksfönstret. Bara att man får platsbrist såsmåningom ;-)
 Nåja, minidrivhuset står allt på köksbordet iår med. Men då mest med sticklingar.

Men även jag investerade en gång i tiden i en dyr växtlampa. En metallhalogen. Har dock använt den ganska så sparsamt, tycker att det är mycket jobb för liten yta som blir upplyst, men nu hänger den över mina nästa döda myrtnar och övervintrade nerklippta chiliplantor. Blir som solterapi när man kommer ner i källaren :-)
 Förstås kan jag inte låta bli att springa ner och titta till mina små hela tiden, inte växer dom så fort där nere i det svala, men här har en Blue X-mas redan börjat visa färg på bladen :-)
 
Det som händer annars idag, det är att min lille John fyller 9 år. Hipp hipp hurra för honom! Här väldigt nyvaken imorse med tårta på sängen. 


5 kommentarer:

 1. Håller absolut med dig i att man behöver inte köpa massa onödiga dyra prylar för frösådder.
  Enkla lösningar, billiga burkar, lysrör m.m fungerar alldeles utmärkt :=)

  Grattis till Johan på födelsedagen!

  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 2. Toppen med det som är enkelt och billigt.
  Några lysrör har jag investerat i också från JULA inga dyra.

  Grattis till födelsedagsbarnet.

  Ha den riktigt fin dag.

  SvaraRadera
 3. Det mesta fungerar till sådder och utskolning, har man som vi lyckan att ha ett stall med LED-belysning och plats för allt möjligt är inte det dumt det heller:) Grattis till John:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jag kan meddela att jag också har myrtnar som ser ut som din, men de repar sig ibland så man får inte ge upp. Mina (alltså de som ser bra ut) har börjat växa så smått så nu ökar jag vattningen och ger dem lite näring också. Extra ljus är säkert bra, lycka till!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Det behövs inget krångel med frösådder så enkelt som möjligt och framför allt att det funkar för en själv. Jag använder plast över mina sådder och visst har jag en massa lysrör upphängda också, såna jag fyndat på loppisar och återbruk.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera