söndag 21 juli 2013

En helhelg med trädgård

 På trädgårdsforumet där jag har hållt hus så länge internet har funnits i var mans hem, hade de satt ihop en västkustresa. Fredag till måndag i trädgårdens tecken, med samåkning mellan olika trädgårdar, bed and breafast medmera.
Lite fel säsong för mig (trodde jag iaf) men jag lovade att hoppa på på söndagen när de skulle komma till norra Bohuslän.
Hur som hade vi helt plötsligt lovat dottern med kompis att dom skulle få besöka Liseberg på lördagen, just när forumisterna skulle besöka Botan, trädgårdsföreningen och sådant.
Så det var bara för dom andra i familjen att släppa av mig utanför portarna till Botan och åka vidare till karusellerna.
 Jag fotade inte så mycket på Botan, det var inte så länge jag var där, och vi höll oss till de skuggigare delarna för varmt är det!
 En Pseudocamelia som blommar så fint nu mitt i sommaren. Min som jag planterade förra året är död...
 Ja, sedan låg jag på lite att vi skulle till trädgårdsföreningen. Jag har nämligen inte varit där sedan jag var barn, då var det fjärilshuset och jättenäckrosorna som lockade.

Fina sommarblomsplanteringar även här.
 Och perennaplanterinagar.
 Rosor i massor. Ganska pluttiga, efter vintern antar jag, det är mycket bar jord mellan rosorna men det är ju ett rosarie, så visst kan det vara intressant att kunna hitta de sorterna man själv vill ha.
 Afrikas blå/Agaphantus i massor. Fint, jag lät mina frysa ihjäl en höst, med vilje, för man skall nog ha många för den rätta effekten.
 Så jag var väl sådär imponerad av trädgårdsföreningen. Men en sak var alldeles underbar, det var en sorts uppbyggd/sunken garden dom har. Ett rum med meterhöga plåtplanteringar runtomkring med växter i vitt. Sååå himla snyggt. Tyvärr var själva rummet bokat för något coctailparty så jag fick fota utsidan mest.
En liten kik in.
 Dom har även en liten trädgård där som trädgårdsamatörerna i Gbg tar hand om. Den gillade jag också väldigt!
Sedan avvek jag från resten av gruppen och åkte till dom där karusellerna. Men Liseberg är nog dom som är duktigast på sommarblommor av alla tror jag.

 Min dotter ville kolla Lisebergs lustgård, men jag var ganska övertygad om att kompisen inte var så intresserad av växter så vi struntade i dom fina trädgårdarna där. Och åkte lite mer karusell istället. Men jag åkte bara en, och eftersom det var en hemsking så räckte det för mig. Höll mig fast så jag hade ont i armarna och knep ihop ögonen allt jag kunde.

 Ja, så blev det söndag, och då var det dags för ett besök på Storehagens rosenträdgård som jag har visar bilder från ett par gånger innan. Stor privatträdgård med inte bara rosor i massor, utan mycket annat fint. Alla rosor är rotäkta med.
Dom skall ta ett sabbatsår, så vi fick vara snabba att välja rosor om vi skulle köpa några, för det var inte mycket dom hade för försäljning mot tidigare. (jag lyckades roffa år mig en 'Hiawatha' och en 'Maria Lisa')

 Även här tyckte jag man kunde se vårvintern härjningar. Men en som blommade fantastiskt var förstår Rosa Helenae.

Gräs finns det många fina här, barrväxter, funkior, buskar med fina bladfärger...
 Och dagens sista, men helgens bästa anhalt. Gullmarsfjordens plantskola. Mitt drömställe. Har visat bilder därifrån innan med, och det lär komma fler gånger, men jag handlade den största Magnolia tripetala x obovata jag kunde hitta. Den största Acer Japonicumen (grönbladig men den får en fantastisk höstfärg), en Azalea 'Whitethroat, en stor Sorbus wilmorinii (Pärlemorrönn) och en ny Sambucus 'Black Lace' eftersom min dog i våras.

 Sedan var det bara att betala, och åka hem för mig. Dom andra åkte mot nya trädgårdsäventyr på Tjörn.

5 kommentarer:

 1. Jag gillade också rummet med den upphöjda bädden bäst, den var riktigt snygg. Jag ville genast härma och gick och köpte brudslöja efter det besöket.
  /Katarina

  SvaraRadera
 2. Underbar helg du haft. Alltid trevligt att läsa din blogg även om jag sällan lyckas kommentera
  Karin Skara //

  SvaraRadera
 3. Hej Fia!

  Det var mycket fint på en gång! :)
  Fortsatt trevlig sommar till dig / Carolin

  SvaraRadera
 4. Underbart, en trädgårdsresa med likasinnade.
  Så mycket ideer/tankar man får på en sån resa!
  Och det var väl lite kul med karuseller också :)
  Åkte du Balder?
  / Teppi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä du! Ingen Balder för mig. Klassikern Lisebergsbanan är mer än nog för en kvinna i min ålder! Får jag välja så är kaffekopparna och sådant lagom för mig.

   Radera