lördag 13 juni 2015

Lyx

Att ha en massa finjord på plats här hemma och bara stoppa ner växter i. Det började med i morse. Gick igenom barnkammaren och samlade ihop brätten med överblivna växter från jobbet och mycket åkte ner.
Jag hade väl inte tänkt att ha vanliga perenner här, utan mer småroddar och sådant. Här blev det en roddebit med en fylld blodört och en tidlösa också.

Vissa funkar, här någon stormhatt som stått lääänge i sin lilla, lilla kruka. Det står Aconitum episcopale på lappen och det skall vara en slingerstormhatt vilket jag är tveksam till eftersom den är en meter hög och inte ser det minsta slingrande ut. Men vi får se, om den är det har jag en anledning att klämma ner ett klätterstöd i rabatten också.

Sedan har jag ju rabatten vid friggeboden som jag skall gräva bort, där har rallarosor och kvickrot tagit över, men en pion och en iris räddade jag därifrån. Men det var lite pill innan jag hade befriat dem från stjärnflocka och annat.

Stäppsalvior och kantnepetor hade jag verkligen inte tänkt ha här, men hellre än att de dör så får de väl åka ner i backen. De kan flytta sedan om jag kommer på något bättre ställe.
Annat som blev planterat var en Ginkgo Biloba, en Acer japonicum, ett frösått kvitten Cydonia oblonga. Det sistnämnda har jag väl inget större hopp om men man hoppas ju att den överlever här i zon 4 1/2.

En flygbild/bergsbild över ovalen.

Helt nedanför berget så har jag ett hörne vid muren där det växer en ormhassel, en magnolia, en katsura och en kaprifol. Och en självsådd gigantisk stefanandra som täckte allt mellan ormhasseln och kaprifolen. Och en MASSA kirskål. Ja kvickrot och en stor igenvuxen vidjehortensia hamnade också på komposten. Jag hittade en försvunnen rosenpion som hade överlevt under stefanandran, den fick stå.
 Kirskål är ju som den är, den har letat sig in under markduken på grusgången och magnolians rtter gör att jag inte kan gå loss med grepen, så det får nog bli täckning och ny jord ovanpå. Sedan så får jag vakta alla kanter med hökblick. Här skall lite skuggväxter bo, det är inte så superskuggigt här men det var bästa platsen jag kom på.

Annat jag pysslar med är att gallra bland aklejorna. Alla ljusrosa gräver jag bort.

Enstaka rosa får stå kvar. Jag gillar ju rosa men just de vanliga rosa aklejorna har en ganska smutsig rosa färg som jag inte är helt förtjust i och aklejorna är ju många så varför inte gallra lite nu när man ser vilka som är vilka.
I morgon fortsätter jag med hörnan vid ormhasseln. Det började regna men efter tre droppar och jag precis hunnit in slutade det igen. Hade varit fint för den nysådda gräsmattan annars.


2 kommentarer:

 1. Smart idé det där med att rycka aklejorna. Jag gillar inte heller de "smutsiga" rosa. Men jag klarar inte av att ta bort blommande men jag kommer att märka upp några av dem :)

  Ha det gott!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Massor av finjord - jo jag tackar! Kan du inte slänga hit lite?
  Fint med flygbilden, man får en bättre uppfattning om trädgård och läge så.
  Lycka till med alla planteringar!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera