fredag 22 april 2011

Dagens...

Pulmonaria angustifolia
Det är min första lediga vårdag som jag är hemma. Hela dagen har jag kunnat tillbringa i trädgården, och det var nästan så jag blev förvirrad och inte riktigt visste var jag skulle börja...

Men jag började med att beskära rosorna, för nu har ju björkarna musöron. Nu säger inte det så mycket att jag beskar rosor, för jag har kanske ett tjugotal, och alla är buskrosor, och kanske nyplanterade, så det tog ungefär tio minuter att klippa bort dött.

Men en del roligheter har börjat blomma. En lundviva som jag fick i höstas, och nunneörtar som jag köpte en påse av på en plantmarknad också i höstas, jag hoppas dom sprider sig bra och blir som en matta i rabatterna. Och att inte alla blir kall-lila-aktiga vilket dom flesta är som blommar nu, men ett par av dom går mer åt rosa.

Primula elatior

Corydalis solida
Pulmonariorna är fina nu på våren. Den första bilden är på smalbladig lungört, den växer mer eller mindre vilt i skogskanten. Och så har jag den vanliga fläckiga förstår. Den som min mor tycker ser sjuk ut men jag tycker den är snygg hela sommaren.
Pulmonaria officinalis
Mesta delen av dagen har nog bestått av ogräsrensning ändå. Nedan är en bild på mitt sparrisland... men det positiva är att det är ren sand, jag har byggt en ram mot väggen som jag fyllde med sand, och jag har då aldrig tyckt att det är så lätt att rensa maskrosor som där. Lyckost er som har sandjordar. Undrar ni varför det ligger ett galler över sparrisrabatten så är det för att hunden, och katterna, tycker att det är det varmaste goaste stället att ligga på. Eller gjorde innan jag lade dit gallret.
Taraxacum officinale
Och så började jag med vårbruket. Alltså grönsakslanden. Körde en massa hästgödsel, och hittade mina försvunna vitlökar. Dom var alltså försvunna i somras när jag skulle gräva upp dom, men nu har dom dukt upp. Hela lökarna har grott, så jag grävde upp dom och delade dom och planterade igen. Fem meter vitlök blev det av en och en halv :-)


Allium sativum

På mässan i Älvsjö köpte jag en buskpion, en liten ynklig planta. Den har nu en knopp, och jag vet inte, men jag skall nog knipsa bort den, för när jag satte ut plantan för en vecka sedan hade den inga rötter mer än den enda som var.

Love is in the air. Tydligen. Det blir liljebaggeletning varje dag ett tag, jag brukar inte vara så petig med dom, men idag har jag klämt en massa bara medan jag har rensat ogräs.
Liljebagge, Lilioceris lilii
Och sist men inte minst, på kvällen kom en granne förbi med en liten låda jätteverbenaplantor. Så glad jag blev! Efter all möda jag hade lagt ner för att få upp plantor ju, jag sådde både i höstas och sedan igen, och fick bara upp två små plantor, så blev jag superglad. Tack för det!


3 kommentarer:

 1. Ja lundvivan är verkligen vacker, köpte en planta förra året å den blommar som bara den. Får gärna föröka sig mer! Vitlök är gott, inga vampyrer som hälsar på dej i sommar (:D
  Å suck så jobbigt att klippa bort knoppen, aj, det gör ont i hjärtat.... Men nog förståndigt..
  Hmm. gruppaktiviteter mitt på blanka förmiddagen, ja jag säger då det..

  Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Tack för den fina kommentaren hos mig och titten. Jätte fin och mysig blogg du har. Ska fortsätta att kika runt på din blogg.

  Önskar dig en fin och trevlig påsk!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 3. Ja nu är det fullt upp i trädgården.
  Har också hittat vitlök i mitt land, visste inte att man kunde delat dem och sätta dem igen. Tack för det tipset.
  och jag har också fått lägga när över odlingarna. I synnerhet när man sått fröer. Då är det där nätet ovärderligt om man inte ska få salladen, rädisorna och morötterna färdigmixade i raderna när katterna "hjälpt till".

  SvaraRadera