fredag 1 april 2011

Geranium

En till favorit och en otroligt andvändbar växt. Väldigt trendig just nu, men det gör ju att det finns många sorter att köpa och kommer ändå fler hela tiden.

Kungsnäva Geranium x magnificum
Kungsnäva. Blommar något kopiöst, tyvärr bara en gång under sommaren, mina får lätt mittbena, så ibland klipper jag ner dom efter blomningen så får dom komma igen. Kungsnävan och Flocknävan är dom jag har mest av och som jag kan dela i princip varje år för att få fler att fylla ut alla tomma jordplättar med :-)

Geranium cinereum 'Ballerina'
Silkesnäva `Ballerina´ är fin som låg marktäckare, tyvärr så är det en av dom nävorna som vill ha sandigt och torrt, dör första vintern hos mig, fotot är från min mammas trädgård som har sandjord.

Geranium`Rozanne´
`Rozanne´, som tidigare hette `Jolly bee´ känner väl dom flesta till, och det bör ni, för har ni den inte, så skaffa den. Otroligt tacksam, blommar verkligen hela sommaren med ganska stora ljusblå-lila blommor och har ett sirligt snyggt växtsätt, den passar överallt tycker jag.

Geranium phaeum `Samobor´
Brunnävan, Geranium phaeum `Samobor´. DET är ett jäkla ogäs. Vill ni ha, så får ni gärna koma hit och hämta, för jag slänger en del på komposten varje år. Sprider sig med frö, plus att jag gillar plantan som ganska ung, sedan blir det en så väldigt stor rugge. Bladen är trevligt tvåfärgade och blomstänglarna är lite högre och blommar en bra bit ovanför bladverket så den väver sig in fint bland andra växter.
Dom här klipper jag också ner mitt på sommaren så att bladverket får komma igen.Flocknäva, Geranium macrorrhizum
Flocknävan är en helt sanslöst bra marktäckare. Vill man ha fler så knipsar man av någon av dom ovanjordiska utlöparna och petar ner i jorden så har man snart en ny planta som täcker en halv kvadratmeter eller så. Växten doftar ganska starkt vid beröring, själv tycker jag inte om doften särskilt, det blir lite för mycket när man skall rensa många kvadrat. Men, den är så himla bra, man kan ha den i sol, i skugga, torrt, fuktigt, den blir en fräsch grön matta hela sommaren, och grön på vintern med.
Just min vet jag inte om det är någon särskilt sort, jag fick en bit av min svägerska i England och hon har fått den från Bulgarien i sin tur.


Liten Flocknäva Geranium x cantabrigiense 'Biokovo'
Liten flocknäva är också en bra marktäckare, den blir doch inte lika frodig och tät som den vanliga flocknävan, men söt ät den.

En okänd näva, men jag tycker bladen är lite lika den lilla flocknävan men plantan blir större och högre. Köpt på någon växtmarnad och vad den än må heta så är den fin.

Spansknäva, Geranium endressii
Och detta, det är Spansknäva, Geranium endressii. Jag har inget problem med spridningen i min lerjord, vilket jag har hört att vissa tycker är jobbigt, men den blommar länge och färgen är snygg mot det mesta. Vet inte om denna har något namn heller för den är uppgrävd i pappas trädgård i England.

Geranium `Sirak´
`Sirak´är jag så nöjd med, även om den bara blommar en gång per sommar, så blir plantan som ett fluffigt rosa-lila moln.
`Sirak´i rabatten med Irisar, digitalis mm. Detta är min spontanköps-rabatt, men i höstas grävde jag om den om plcnterade nävor och skogsaster som underplantering över hela rabatten.

Geranium himalayense Plenum
`Plenum´ också köpt på en växtmarknad, otroligt söt med sina dubbla blommor.

Detta vet jag inte vad det är för näva, tyvärr växer den inte i min trädgård utan jag tror fotot är från när jag var med klassen i Alnarpsparken förra våren. Jag har testat en med mörka blad, har för mig att den hette `Espresso´, den frös då bort första vintern. Men eftersom det finns flera rödbladiga så är det bara att testa någon annan. Tips mottages tacksamt :-)

Geranium himalayense `Gravetye´
Min första näva, jag är inte säker på den heller, men jag gissar på en Geranium himalayense`Gravetye´. Inte den roligaste, blommar kort en gång under sommaren, men den blir lagom hög och inget bladverk som lägger sig i mittbena.

Ha en bra helg allihopa!

1 kommentar:

  1. Geranium eller storkenebb er en av mine favoritter, et flott knippe du viser her!

    SvaraRadera