söndag 10 april 2011

Ympningsdags


Hade inte tänkt att ympa iår, har en hel del äppleträd och ett par Sorbus `Dodong´att ta hand om från förra året, men så kunde jag ju inte låta bli ändå.
Såhär kan det bli om man har tjockt, tjockt med cotoneaster runt ett träd. Samma händer om man har jord eller annat fuktigt material, stammen ruttnar. Vi hade i uppdrag att klippa ner coroneastern som växte här, och jag grät nästan när jag fick se trädet. Ullungrönn är dessutom en favorit, och jag gissade på att det var en sådan. Nåja, jag tog några kvistar och lade i kylskåpet, ut och letade små vildrönnar och ympade några. Förra året kanske 2 av 5 tog sig, och det är väl helt ok utdelning när det är gratis :-)
Jag andvänder eltejp när jag ympar, det är lufttätt, lite elastiskt och väldigt lättvindigt, ympvax behövs bara i toppen på ympen för att den inte skall torka ut. Jag borde skaffa mig en riktig ympkniv, men eftersom jag inte har gjort det så får det duga med moraknov eller mattkniv så länge.
Såhär ser det ut 1 år senare när ympen och grundstammen har växt ihop :-)


På jobbet åker vi ju till soptippen ett antal gånger varje dag för att slänga löv och skräp. Den här veckan har jag hittat en massa spännande där. En stor bambu `Jumbo´, en bollthuja och så tog jag lite klipp från två olika korneller, jag har inga, och det är ju en billig bra växt där man vill ha det lite vildare och bara vill fylla upp med något.
Det var nog att det låg kornell med röda och med gula grenar ihop som gjorde att jag var tvungen att ta med mig några pinnar hem. Nu står dom i krukor så får vi se om dom rotar sig. Även Forsythia har jag satt sticklingar av, jag har ingen Forsythia och det är något som jag saknar.

I övrigt har helgen bestått av städning av trädgården. När jag var klar så kikade jag vad jag hade på kruka i växthuset som hade stått där nergrävt i bäddarna över vintern, så för att äntligen få gräva lite så planterade jag en del, det blev en Acer japonicum `Acontifolium´, två Azaleor, en hette `Westons innocence`och en hette `Rosy Lights´, en vingad benved, en Rhododendron, en liten lite Salix exigua som det har varit så svårt att få tag på så jag vågar knappt plantera ut den lilla plantan, en hel del gräs, Heucheror och en Cornus canadensis.
Det är ju alltid det roligaste att få plantera :-) Extra lyxigt när man bara går till växthuset och hämtar en skottkärra med växter. Än har jag en hel del zonknäckarväxter som väntar på plantering.4 kommentarer:

 1. Oij hva du har fått gjort den siste tiden :)
  Det å finne "rester" på søppelplassen er lurt og billig måte å skaffe seg planter på.
  Det er lett å formere med kornell og forsythia, er min erfaring...Lykke til :)

  SvaraRadera
 2. Hmm..tur du inte ska vara i Strömstad så länge..har visst fått konkurrens som "sopråtta"

  SvaraRadera
 3. Hej Fia! Vilket fantastiskt yrke du har! Blir väldigt avundsjuk, tank att kunna ta sticklingar hej vilt!
  Fattade inte riktigt hur du använder eltejpen men det kanske du beskriver utförligare någon annan stans på din blogg?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Nån sån soptipp har vi inte på kyrkogården men jag satte lite buxbomsticklingar som nån hade slängt. De satte jag i den väldiga minneslunden som är såå ful men Anna har sagt att jag gjärna får hitta på nåt att plantera får hoppas att sticklingarna tar sig så är ju det en början. Ha de CK.

  SvaraRadera