onsdag 30 mars 2011

Mulching, tomatplantor, ödlor och lite vår...

...eller? Visst är det väl ändå vår? Idag, för det kanske skulle komma snö imogon...
Eftersom jag bara har den här veckan ledigt innan jag börjar mitt nya jobb på måndag få man ju passa på att greja i trädgården och med plantor det som går.

Här kommer dagens betraktelser:

Jag klippte ner alla gamla perenner, och tänkte lämna klippet i rabatterna, men men, det blir nog inte så, såhär skrev jag på forumet:

-Mulching: Ja, det är väl det nya trendordet tror jag. Mycket prat i skolan (och på andra ställen) om att man skulle klippa sönder (mulcha) alla perennrester i bitar och lämna i rabatten. Om man inte gör det, då är man en miljöbov och slösar på resurserna. Ungefär så ;-)

Sagt och gjort, min kompost är ju som den är ;-) (den måste tömmas först innan någon slags lagning och den lär inte vara tömningsbar på minst en månad så frusen som den är) så jag har varit ute och klippt och brutit perennerna i bitar och slängt tillbaks i rabatten. Jag har konstaterat att:

1: Det ser förjävligt ut. Visst, bara ett tag, men jag går och kikar efter vad som kommer redan nu och kommer tycka det se fult ut i minst en och en halv månad.

2. Skall man SORTERA klippet då..? Pionklippet t.ex skall man ju inte lämna, och jag såg t.om. att dom döda stjälkarna hade svampsporer, lite som rödvårtssjuka.

3. Visst klipp blir ju så tätt, som kungsnävorna som kväver allt runtomkring, jag klippte av det och fluffade till det och försökte sprida det lite mer. Mer jobb än att ha lagt det i en hög o sedan i komposten.

4. Det talas om att man skall klippa ner det med röjsåg, och t.om gräsklippare. Röjsåg, det fattar jag inte, dom flest perennerna ligger ju på marken, det är ju bara enstaka stänglar som sticker upp, och gräsklippare, tja, även där ligger perennerna för tätt mot backen, dessutom är inte mina rabatter jämna och fina och har ofta vedartade växter här och där. Och jag har en ny gräsklippare som jag vill skall hålla åtminstone några år.

5. Mer sortering, man vill ju passa på att ta ogräset som grönskar så fint när man ändå stövlar runt i rabatterna.

Nej, detta är nog något som jag överlåter till Enköpings parker m.fl som har gigantiska rabatter och måste vara effektiva. Här blir det krattning om någon vecka.

Före och efter...


Ser inte vidare roligt ut va...?

Min nästa betraktelse, det är att ingen granne har ringt varken polis eller brandkår fastän jag satte upp min växtlampa i matrummet. Det ser ju nästan ut som om det brinner i rummet, så lite orolig var jag. Eller att någon skulle tro att jag odlade något annat än chilisar och tomater. Fast nu vet nog grannarna vilken hederlig trädgårdsgalning jag är :-)
Oftast har jag inte ens brytt mig om att sätta upp lampan, och när jag har använt den så har den fått hänga nere i källaren.
Och, jag MÅSTE se till att skola om tomaterna imorgon! Jag har liksom väntat på att dom minsta skall bli hanterbar storlek, men nu får dom vara det, för jag tycker synd om plantorna i sin pluggbox.

Jag har redan sett till att börja en ny "fuchsiasamling", jag köpte ett gäng sticklingar på mässan, och någon på Bohusfuchsian, sedan kom sig ju en del av dom övervintrade också, fast inga vackra knotiga stammar är kvar.
Även chilisarna, som jag tyckte jag planterade om alldeles nyss har börjar växa ur sina krukor.


Och jag får nog strukturera om mitt blomsterrum, för nu sitter mina stackars barn med varsin sålåda bredvid sig vid frukostbordet... dom protesterar inte, men det gör min make ;-)

Och den här betraktelsen, den borde jag egentligen inte visa, men jag har närt en NÄSSLA vid min barm! I tron om att jag hade fått upp åtminstone EN Verbena bonariensis. Tji fick jag.


Häromdagen när det var riktigt varmt, då fångade ena katten en skogsödla. Jag lyckades rädda den, men svanslös får den vara ett tag.

Och så har jag konstaterat att min dotter kan något som inte jag kan, göra fina buketter. Det här lyckades hon plocka ihop i trädgården.

7 kommentarer:

 1. nja jag tycker det ser skräpigt ut att lämna allt i rabattten jag så jag tar bort det.Jag ska snart sätta upp min stora växthuslampa den halogena så snart kommer väl polisen hit istället:) Jag bor mitt emot ett ökänt ställe.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Hei Fia:) Du har nok å henge fingrene i, ser jeg! Lykke til i ny jobb:) Spennende! Ha en fin kveld:) Cathrine

  SvaraRadera
 3. Hallelå!
  Jag slipper ha dåligt samvete och "fula" rabatter, jag har trädgårdstunna som kommunen tömmer och gör till kompost. Ibland klipper jag ner lite av det gamla om det inte är för mycket, ibland lägger jag det i komposten, men mest öser jag ner det i trgdstunnan. Vilken söt ödla ni har, jag blir ju avundsjuk! Den ser ut som en sån där anolis som snokar omkring i södern. Verkligen söt bukett dottern har plockat. Det är tur att vi är olika. Dina förodlingar tänker jag inte kommentera - grön av avund ;)
  Ha det!

  SvaraRadera
 4. Det ser jag fram emot Berit ,-9 du får meddela oss vad dom säger när dom hittar dina frösådder :-)
  Jo, jag tycker det är likas spannande jag att börja ett nytt jobb! Fast det blir hårt efter att ha haft ett lugnt studietempo i ett par år nu :-s
  Ja Eva, förstår att du är avundsjuk, jag gillar kräldjur jag :-) Men inte min man... Vi hittade en huggormsunge i skogen i fjor min son och jag, sonen tyckte den skulle bo på hans rum med honom... men mycket salamandrar och grodor och paddor har vi, dock inte ormar vilket då gubben är glad för ;-)

  SvaraRadera
 5. hehe..jag började också mulcha idag...men det slutade med att jag påbörjade en ny kompostvrå istället...det kommer bli sååå bra!!
  Tror jag kan ersätta det där klippet med lite gödsel istället...hmn..kanske har så det räcker..

  SvaraRadera
 6. Hej, jag kör på samma som Tesa en ny kompost! Det ser inte snyggt ut med det gamla skräpet även om det växer över. Jag tycker det är riktigt snyggt när man ser den svarta jorden och alla knoppar som är på väg upp så det får bli lite gödsel istället när det har tinat upp lite mer. Ha de Christina.

  SvaraRadera
 7. Ett härligt vårligt reportage!
  Mina grannar ser mig som en allmänfarlig galning så att de skulle säkert ha ring ...någonstans...;-)! Men, de har ingen insyn;-)))!
  Tänk så bra det är att göra små reportage från trädgården - man glömmer ju ofta fort, även om våren 2013 ännu inte hamnat i glömska hos gamlingen ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera