tisdag 22 mars 2011

Två underskattade perenner

Idag har jag haft min examensarbetes-redovisning i skolan, och det gick över förväntan. Jag kommer aldrig bli någon stor talare, men jag fick folk intresserade, jag klarade mig utan att svimma, och jag fick sagt det jag skulle, dessutom fick jag en hel del frågor om mitt arbete vilket var trevligt :-)
Jag tror jag underskattar min egen förmåga och kunskap ibland, särskilt när jag inte känner mig helt trygg i situationen...

Då kommer jag osökt in på två växter som är riktiga favoriter, men som jag tycker är grymt underskattade.


Den första, det är Skogsaster. Aster divaricatus. En perenn som blir som ett vitt moln, den trivs både i sol och i skugga, den blommar inte för sent utan på sensommaren och fortsätter ganska länge.
Om ni hittar den, köp den! Jag delade min planta i tjugo-trettio bitar i höstas och satte som underplantering ihop med en näva i två tiometersrabatter. Jag hoppas dom väver ihop allting så att dom rabatterna inte ser så plottriga ut, det är ofta här mina spontanköp hamnar :-) Kanske blir det som ett vitt moln där i halvskuggan.

En annan grovt underskatttad växt är Gillenian. Kallas även Trebladsspira på svenska men heter Gillenia trifoliata. Blir sådär 70 cm hög, blommar mitt på sommaren, och bladverket blir vinrött på hösten. Det här är ingen perenn som man kan dela så ofta, men den verkar långlivad och lättodlad, och på höstreorna på plantskolan finns det nästan alltid Gillenior för halva priset. Jag har min bland rosor. Köp er en Gillenia nästa gång ni är på handelsträdgården!

Ha det gott!


5 kommentarer:

 1. O jag gillar skogsastern!Kunde i höstas dela med mig för första gången.Det tycker jag är extra roligt!Du har väl sett den i Hannus trädgård han har ju en hel plantering full!!!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 2. Takk for tips! Nydelige perenner! (eller stauder som vi sier i Norge). Jeg skal notere det på ønskelisten min. Hvite blomster er så vakre! Ha en flott kveld:) Cathrine

  SvaraRadera
 3. Men grattis till den bedriften!
  Innebär det att skolan är helt avklarad för din del nu?

  Svejs!
  /Bianca

  SvaraRadera
 4. Jo Helena jag har sett den PÅ BILD från Hannus planteringar. Någon gång hoppas jag kunna se hans trädgård i verkligheten också. Har aldrig sett skogsastern på plntskolan, jag fick min av en snäll forumist :-)
  Stauder, ja Cathrine, när jag var på praktik på plantskolan förra våren så var det en hel del norskar som åkte över gränsen och handlade där, det tog ett bra tag innan jag förstod vad dom frågade efter när dom letade efter var "stauderna" stod :-)
  På fredag är jag helt klar Bianca! Fasen vad GÖTT!

  SvaraRadera
 5. Dessa tips antecknar jag genast på att-skaffa-listan! Har alldeles för få höstblommare i trädgården och flammande höstblad vill jag också gärna ha!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera