söndag 13 mars 2011

Dammen


Skall berätta om hur en damm blir till hemma hos mig... detta var mitt andra stora projekt förra året, jag skall bli bättre på att fota iår hoppas jag.

Jag hade en liten bit dammduk, och så hade vi en grävmaskin här alldeles när vi flyttade in, han skulle göra parkeringsplatser. Jag fick ju passa på att be honom att gräva ett litet hål vid berget så att jag kunde bli av med den där dammduken.
Han grävde ett hål, som inte dög, jag minns inte vad det var, kanske var det för stort, eller något annat. Men den dammduken blev min skogstjärnsdamm på ett helt annat ställe.
Såhär såg det ut när vi flyttade hit.

Men så köpte sig min man (eller han köpte oss) en gammal traktorgrävare. Han fick gräva lite till i det gamla dammhålet.


Men så är det så, att skrotiga gamla traktorgrävare är inte pålitliga, om dom alls fungerar, då går det av hydraulslangar, det läcker olja, och man kan absolut inte göra något finlir med dom.
Ett par bilder på min make som är så otroligt glad över traktorgrävaren och över att få gräva en damm åt frugan ;-) Extra glad blir han förstås när jag kommer springande med kameran och fotar...

Så när dom största stenbumlingarna var uppfiskade, då tyckte jag det var lika bra att göra jobbet själv. Med (min) muskelkraft.

En sak jag inte hade kollat upp, det var hur mycket en gummidammduk egentligen kostar. Jag behövde 6*8 meter, men efter att ha funderat hela vintern tog jag en månads studiebidrag och försvarade det för mig själv med att jag behöver öva på mitt framtida yrke och så köpte jag duk och pump. Grävningen fortsatte på våren...

Och som ett trolleri var dammen färdig... eller Fia glömde att fota rättare sagt. Här var det förbjudet med oljiga gamla grävare när duken var på plats, så jag släpade sten för hand. Dom absolut två sista stenarna, en bumling mitt ute i dammen, och en bumling att sitta på bredvid (dom hade legat några meter därifrån sedan vi startade projektet ett par år tidigare, så sitt-stenen var väl utprovad) dom fick vi lägga spännband runt och lyfta med traktorgrävaren.

En singelyta gjorde jag mellan syrenbuskaget och dammen, min tanke var mycket sten och vatten, inte för mycket växter och dom som skulle vara skulle vara sådana som är snygga mot sten (fast det är väl dom flesta).

Och min sura lilla drake fick sig äntligen en bra sittplats.Vattenfall nerför berget hade jag planerat från början. Jag avråder alla från att försöka fästa dammduk på berget för att man absolut vill ha den under vattennivån, men skam den som ger sig, den läcker in i någon liten glipa fortfarande men men, mina projekt blir liksom aldrig helt klara ;-)

Alla bilder på vattenfallet ser ut som om det är yttepyttelite vatten som rinner ner, men vattenfallet är en meter brett eller så.
Sedan är det så att jag vill ha tyst i trädgården, så när jag sitter vid dammen och filosoferar så brukar jag dra ur sladden ibland...

Ja, det jag planterade en del det är japanlönnar, hostor, en flikbladig rönnsumak (som jag vill ha parasollform på) och någon iris, rhododendron osv.

Andmaten som är på bilderna, den har mina barn fiskat upp i en annan damm (som är skuggigare) och lagt i.


Mellan berget och skjulet är en sådan där gammal soptipp, eller rättare sagt, den börjar, för bakom skjulet i skogen ligger det allt från gamla toastolar till brännvinsflaskor, bildelar och sängbottnar. Där satte jag upp ett armeringsgaller med en Klematis `Paul Farges´och en Rosa Helenae som jag hoppas skall gömma både skjulet och skrotet.
Och så blev det över en dammduksbit som är 1 meter bred (mer på vissa ställen)och 8 meter lång, UNDRAR vad man kan göra med den..? Absolut inte en bäck någonstans på tomten va... det vore väldigt synd om den dyra duken gick till spillo...


10 kommentarer:

 1. Du har verkligen känsla för sånt där...och dina projekt blir då betydligt färdigare än mina kan jag säga..
  Du har valt helt rätt yrkesbana!!

  SvaraRadera
 2. Oij, hva dere har jobbet!og flott ble det:)
  Jeg foreslår at du setter deg i stolen ved benken, lar tankene fly og du vil få inspirasjon om hva du kan bruke damduken til:)
  Ikke kast den!
  Go søndag fa meg:))

  SvaraRadera
 3. Jättefint!CK.(men är det bra med andmat i dammen? E du inte rädd att den ska ta över?)

  SvaraRadera
 4. Men vilken energi - och så fint det blev!!! Instämmer med Tesa, du är född till trädgårdsmästare!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. I love it! :) Mycket tilltalande! Vi har en jättedamm (branddamm med naturlig lerbotten) på landet som jag skulle vilja få till ett vattenfall till från berget som ligger intill. Utrustningen har stått i garaget i många år - nu har vi äntligen tagit bort en del träd som stod i vägen i vinter - hoppas att vi kommer till skott med det i sommar! Får väl återkomma i så fall! Ursnyggt jobbat i vart fall, Harvey! :) Mia, som kanske har en liiiten present till dej om du kommer till SCF:s monter på mässan! :)

  SvaraRadera
 6. Verkligen snyggt! Jag kan rekommendera en dimmer till fallet om du vill få mindre plask...Har det till min bäck.

  SvaraRadera
 7. For en flott dam! Sikkert flott å sitte der med en kopp kaffe og slappe av;) Alt du får til! Fantastisk! Ha en flott kveld:) Cathrine

  SvaraRadera
 8. WOW, vilket projekt! Bra jobbat! Och en bäck låter intressant... /Katarina

  SvaraRadera
 9. Wow!!! vilken fin och naturlig damm.
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 10. Ooootroligt läckert gjort! Syns duken nu i vattnet eller blir vattnet lite mörkt med tiden och "täcker" dukfärgen??

  Älskar lilla sura draken, den är så fin! Var har du köpt den tro?

  SvaraRadera