tisdag 29 mars 2011

Ett grönsaksland blir till

Hittade några gamla bilder från första året här när jag gjorde i ordning grönsakslandet.
Vid vårat förra hus, som hade ganska liten tomt, och litet hus, hade jag fyra stora lådor. Det var otroligt lättskött just för att jag fick upp dom så högt (berodde på att den enda virket jag hittade var knutbrädorna som inte hade kommit upp på huset). Men när jag blir gammal skall jag ha sådana höga lådor igen tror jag...
Gamla grönsakslandet

Ja, sedan skulle vi flytta, och eftersom jag skulle flytta hit mitt växthus våren innan vi flyttade så var det bara att sätta igång för att få det på plats. Jag valde västsidan av huset som bara hade använts till vedupplag, någon gammal hemasnickrad bilramp låg där och en massa bråte. En gång för länge sedan så gick det grisar och höns här, men nu bodde det mest åkertistlar, brännässlor, hallon, kvickrot och trädgårdssnäckor här.
Röjning för att gjuta växthusplintar

Ja, sedan kom växthuset på plats, och eftersom inte vi bodde här första sommaren (dock min svärföräldrar) så trädade vi marken för att bli av med allt ogräs. Åkertistlar är inget man blir av med så lätt annars, men det här funkade fint.
Vi plöjde jorden på våren, sedan körde vi över med harv flera ggr under sommaren. Kanske var tredje vecka eller så.
Harvning

Första sommaren såg det inte roligare ut än sådär.

Men sedan lutade det ganska rejält, så vi hade en stor grävmaskin hemma för att schakta bort jorden och göra ett par parkeringar. Var skulle jorden om inte hit förstås! Sedan fick han fixa till lite så det blev lite planare med kortare slänter mot vildmarken runtom.

Här har grävaren fixat till :-)

Och jag och mor snickrade i ett par dagar. 12 ramar av olika mått har jag där, två långsmala i bortre änden till hallon och så 10 sådana här.
Sedan slog vi ner ramarna, fyllde med lite jord och en massa hästskit vände alltihop med spade, och det växte som bara den.
Här bak har jag nog den bästa jorden på hela tomten, den är grusigare (nåja, allt är ju relativt;-)), och med ett par skottkärror hästgödsel per bädd varje vår plus gräsklipp under sommaren så börjar den bli riktigt super.

Ja, då var min tanke att ramarna, dom skulle bara vara avskiljare från jorden i bäddarna och materialet på gångarna. Som jag hade tänkt skulle vara singel först, sedan flis. Jag kan tala om att det är fortfarande är gräs fyra år senare, och det är ett helsike att klippa och trimma runt alla dessa ramar, och sedan slingrar sig ju pumpor och krasse iväg över gräsgångarna, och vad gör man då?
Området är kanske 12*12 meter eller så, och det går en j-a massa både markduk och flis/grus för att fixa gångarna. Vi får väl se när det blir.

Året efter med nästan färdigt grönsaksland... det är fortfarande lika ofärdigt nu.

Och som vanligt, det verkar som om jag har missat att fota efter att det blev klart. Jag skall se till att dokumentera ordentligt i sommar!

Bönplockarhjälp får jag här

8 kommentarer:

 1. Härligt och inspirerande - ja, varför glömmer man fota allt vackert - kan det vara tidsbrist - tur att bloggen finns så man 'måste' förse den med material hela tiden! Det var jättekul att ses på mässan! Kram Mia

  SvaraRadera
 2. Slik en fin kjøkkenhage, det ser så enkelt ut at jeg blir rent inspirert! Herlig den lille hjelperen din, gleder meg til å få besøk av barnebarn i hagen min til sommeren!

  SvaraRadera
 3. Oj vad ni har jobbat! Härligt med en stor köksträdgård.
  Känner igen det där med att glömma att dokumentera...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Vi tänker göra en rejäl satsning på att odla grönsaker nu när vi har gott om plats till det i vårt nya hus och trädgård. Vi hoppas redan iår komma igång så smått men vi är verkligen "gröna" på det området och kommer att få prova oss fram. Det skall bli kul att se bilder från din odling i sammar!

  SvaraRadera
 5. Nu är jag avundsjuk Fia! Vad otroligt fina land du har, verkligen inspirerande. :)

  SvaraRadera
 6. Ja jag säger då det...när du gör nåt så gör du det inte halvdant iallafall..
  Önskar jag hade samma driv som du...och en assistent eller två
  Det ska bli ett sant nöje att få jobba ihop med dig...haha..jag kan bara stå och titta på!!

  SvaraRadera
 7. Wow! Så idyllisk! Sukk... Jeg vil også ha en slik grønnsakshage! Hestemøkk er tingen, altså? Cathrine:)

  SvaraRadera
 8. Vad fint och vilken utsikt du har. Mina grönsakslådor är just nu mest ogräs det blev bara lök ifjol men sniglarna saboterade löken för mig med att äta upp blasten. Ha de Christina.

  SvaraRadera