söndag 6 mars 2011

Underbar Iris

Måste visa ännu en av mina många favoritväxter. Iris. Dom hör till dom där lättvindiga växterna som jag gärna har lite varstans i trädgården. Här trivs sibiricorna bäst, trädgårdsirisarna, Iris germanica, vill gärna ha lite torrare än min lera, så blomningen blir det lite si och så med på dom här.
Men jag skall absolut se till att skaffa några fler sibiricor iår.

Här är den "vanliga" Iris sibirica. Den kan man ofta få av någon, jag har delat mina till hur många som helst och satt i långa stråk borta i skogskanten där dom får slåss med kirskål och andra ogräs.

`Northern pink´

Min absoluta favorit. `Laurenbuhl´(stavas med tyskt u/y med prickar över, kan inte få till det ;-))
Växer i en jättestabil hög tuva som lätt kan konkurrera med prydnadsgräs om att pryda med bladverket även under resten av sommaren.

`Kermesiana´

Okänd vit

Iris variegata

Och så några germanicor... Ovan är en som jag faktiskt tycker är så hemskt ful. Gammal sort som man ofta kan hitta i gamla trädgårdar. Bla.a här, där dom och en pion var nästan det enda som växte här när jag flyttade in. Har lämnat en liten tuva gömd bakom pionen, för färgen faller inte alls mig i smaken.


Köper man en som det står lila på på plantskolan är detta ofta vad man får. Onamnad men klassisk i färg. I mitt förra hus blommade den som bara den i dräneringsgruset bredvid husväggen. Ihop med allium, akleja, rosa vallmo och kantnepeta var det underbart under försommaren. Underbart men kort.

`Senlac´

Alla mina namnade sorter har jag köpt på STA -plantmarknader, så vill ni ha fler snygga sorter på enkelt sätt så rekommenderas det absolut att leta där.


8 kommentarer:

 1. Jag har oxå någon slags variegata fast det är mer grå/blå tycker att den är hemst ful men din var nog värre.De andra var väldigt fina, Jolanta har Amrekanska hybrider och de är riktigt maffiga speciellt den svarta (den som jag har på kort på skolan) Sen finns det en vit med bara lite ljuslila i mitten den är ljuvlig. Ha de CK.

  SvaraRadera
 2. Hei:) Vakre iriser du har! Jeg legger meg til som følger, det var så mye fint å se på her hos deg:) Nydelig hage du har! Hva er det som klatrer opp over husveggen din? Utrolig vakkert med slike store klatreplanter! Ha en flott søndag:) Cathrine

  SvaraRadera
 3. Takk for svar:) Den er lagt i ønskelisten min! Nei, jeg kan tenke med det ikke er så praktisk på en trevegg... Jeg har mange høye murer rundt huset, så der skal jeg plante en eller to:) Cathrine

  SvaraRadera
 4. Hej! Hittade hit via Billans blogg, har tittat mig omkring, gillar verkligen det jag ser och läser så jag anmäler mig som följare! Ser fram emot att få lära mig massor här!
  Beundrar dina stenmurar och undrar förstås hur i herrans namn du kunnat hitta så många fina stora stenar?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Så himla kul att jag har fått två nya följare idag :-D Jag får skriva om Irisar lite oftare ;-) Eller om det är Piennolotomaterna som lockar, rekommenderar dom skarpt :-)

  Stora stenar har jag tyvärr brist på Laila, dom jag hittat är mest från den gamla köksmuren som låg dunpad i skogen. Önskar jag hittade fler gamla skorstenar...

  SvaraRadera
 6. Tack Katta :) ja såna här dagar är man glad att mobilen är utrustad med en enkel kamera! :) bara å knäppa hejvilt omkring sig, alltid blir nån bild okej! ;D

  Vad snyggt du har fått till det i bloggen nu=) ser riktigt proffsigt ut!

  SvaraRadera
 7. det där med irisar har jag förstått kan bli en sjukdom liknande den där pelargonsjukan..
  Jag tar mig i akt och tittar nästan inte på såna bilder...fast lite var jag ju tvungen att kika och din fuliris tyckte jag var lite häftig faktiskt..hehe

  SvaraRadera
 8. Hej Fia!
  Många vackra Irisar du har!
  Jag gilla dom också!
  Önskar dig en härlig start på veckan!

  SvaraRadera