fredag 4 mars 2011

Min stenmur

Slänter är av ondo brukar jag säga. Nu är det väl inte alltid så, men ofta så är dom ett problem, svårt att klippa gräs, ofta är dom tråkigt planterade med cotoneaster eller stefanandra bara för att dom skall slippa skötas.

Visst finns det fler sätt att lösa problemet med en slänt än att bygga mur, men när jag flyttade hit för 4-5 år sedan var det mitt första mål i trädgården att får bort slänterna i gräsmattan.
Nu talar ju inte jag om några jätteslänter, utan snarare 20 meter lång och 60 - 80 cm höga.

Det absolut största problemet här, det är att det är ont om sten. Visst kunde jag beställa sprängsten, men som tur var hittade jag stenarna från den gamla muren som stod i huset för 60 år sedan dumpad lite här och där i skogskanten.

Dom här bilderna är från 2008/2009 så det tog tydligen något år här innan jag kom igång med dom där murarna. Tänk vad fort man glömmer.


Det syns kanske inte att det är så mycket slänt, men två gigantiska gräsmattor syns det iaf.


Och gamla telestolpar gör inte mig glad, första året jag bodde här såg det ut såhär i slänten där telestolpsrabatten fanns.


Ja, sedan skulle vi dränera eftersom ena gräsmattan var så himla blöt. Dessutom ligger våran vattenbrunn där och när det regnade mycket, vilket det gör för det mesta här i västsverige, så kom det in så mycket ytvatten i brunnen. Det gör det fortfarande kan jag säga, men gräsmattan är torrare isf...


När någon vågar sig hit med grävare får dom ofta tre gånger så mycket arbete än vad dom trodde, för att jag måste ju passa på att få så mycket som möjligt gjort när dom är här ;-) Fast dyrt är det. Här har grävmaskinisten fixat till jorden i slänterna, och jämnat till efter dräneringen.


Ja, då var det dags för mig att släpa sten. Jag tror att gubben fick ta fem-sex stenar med traktorgrävaren, dom andra baxade jag över gräsmattorna till muren. Fast jag hittade äntligen en användning för våran snösläde när jag skulle flytta stanar.

Och nej, jag flyttar inte sten med grep. Vet inte vad den gör där, men det ligger en barnspade bredvid så jag har mina aningar...


Här börjar jag bli färdig med den ena muren. Visst, det hade kanske varit snyggare med större stenar, men man tager vad man haver...


Här är det dags för det roliga. Jord på plats, en helt ny rabatt att peta ner växter i. Väldränerad dessutom vilket jag inte är bortskämd med här.Detta är nog året efter. Här har vi fått en kupa på huset med vilket vi inte hade året innan.


Andra muren är lite högre och första året hade jag som vanligt anueller där, nu har jag satt mest rosor, små buskar och perenner ovanför.


Och förstås var jag i den ena muren som går tvärsöver hela den gräsmattan tvungen att ha en trappa. Fick ta dom stenarna jag hade, så lutning och steghöjd/djup kanske inte är den ultimata, men den funkar fint för mig. Den ligger nästan längst bort i muren på bilden ovan bara någon meter från berget.

5 kommentarer:

 1. Men vad fint Fia! Vilket arbete ni har gjort. Trappan gillar jag skarpt, precis lagom skev och kantig, så ska en stentrappa se ut :)

  SvaraRadera
 2. Muren är så fantastiks fin!
  Och trappan skall vi inte tala om!!!!

  SvaraRadera
 3. Urfint!
  Det blir liksom mer trädgård när man fårin en mur sådär.
  Så kul att se lite före/efter bilder.
  Kram H.

  SvaraRadera
 4. Jättefint Katta! Jag tycker inte trappan ska vara för perfekt det är ju det snea o vinda som gör att det blir mysigt.

  SvaraRadera
 5. Jag är fascinerad av sten i alla former, men i synnerhet stenmurar! Vi kommer att ha en urgammal stenmur runt vår nya trädgård som jag kommer att vårda ömt! Din mur blev fantastisk!

  SvaraRadera