tisdag 1 mars 2011

Årets Tomatsådd


`Oligvase´
Årets tomatsådd är avklarad. Lika svårt varje år. Att bestämma vilka sorter jag skall ha. Brukar bestämma att jag högst skall ha 10 sorter, hitta kanske 16, sortera bort och så 12 olika....
Iår blev jag så glad, för jag hittade 10, men sedan så började jag kika lite mer på alla fröpåsar som är gamla, vissa har jag inte ens provat, vissa har jag provat en gång men blev inte nöjd, och iår slutade det med att jag sådde16 sorter...Investerade dessutom i ett pluggbox, otroligt dyr var den, men då måste jag begränsa mig till 49 tomatplantor iaf ;-) (nåja, måste och måste)
Och barnen tyckte nymodigheten var rolig, det var nog tur, för dom hade lättare att så i dom små pluggarna med sina små fingrar...


Årets sorter blev i vilket fall:
`Apelsin´
`Orange Bourgain´
`Sungold´
`Oligvase´
`Piennolo´
`Gardener´s Delight´
`Pineapple´
`Big boy´
`Tangella´
`Cherokee purple´
`Green zebra´
`Shirley´
`Legend´
`Marzano´
`Zloty Ozorowsky´
och en `okänd svart köpetomat´som var god

Av dom så är dom sju översta favoriter som jag inte skulle vilka vara utan, dom tre nästa har jag provat en gång tidigare för några år sedan och dom fem nedersta är nya för mig. Vi får väl se. Det blev bara två frön sådda av dom tveksamma, tre-fyra av favoriterna förutom Piennolo som jag sådde 10 av, tänkte testa på friland bakom gamla fönster eller något.


`Pineapple´


`Gardener´s delight


`Sungold´


`Apelsin´


12 kommentarer:

 1. Diger lista, ja..enda sorten jag har samma är garderners delight så vi kanske kan byta lite så du får några till ;0)
  Fast jag har rätt tråkiga iofs..

  SvaraRadera
 2. Jo vi får väl se hur många som kommer upp. Har för mig att du köpte någon rolig sort på impecta mer än GD..? Jag satte ju iaf så få frön av varje sort, men det blir ändå svårt att få plats med 40 plantor i mina två små växthus...

  SvaraRadera
 3. Jag köpte Brandywine..en gammal klassiker..

  SvaraRadera
 4. Hej, Harvey - vad kul att se din blogg, har länkat till dig idag, när jag insåg att jag sått dina tomatfrön från några år sedan! Jättekul att se dina fina sådder! :) Mia

  SvaraRadera
 5. Åå vad underbart med tomatsådd! Jag längtar tills jag ska så, tänkte försöka vänta ytterligare några dagar, men det är svårt.. för att inte tala om hur svårt det blir att begränsa sig! Härligt att se dina sådder, ska bli kul att följa! :-)

  SvaraRadera
 6. åå vilka härliga sorter!!Jag ska också pröva Piennelo i år, efter alla lovord den får så måste man bara pröva den:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. mycket intressanta sorter du har valt ... vill berätta en liten historia om tomaten Orange Bourgain
  När jag skulle ta fram lite fakta om tomaten Orange Bourgain inför föreläsningen på stadsmuseet kunde jag konstatera efter intensiv efterforskning på nätet att namnet Bourgain måste vara en felstavning av Orange Bourgoin, som fortplantat sig genom trådarna och att det alltså handlar om samma tomat.
  Monsieur Bourgois från Ile d’Oleron, i frankrike är alltså fadern till denna skapelse…
  Han ville få fram en salladstomat som till storleken var ordinär men smaken skulle vara sjufaldig körsbärstomat och så blev det Orange Bourgoin.
  Källa: http://ventmarin.free.fr/passion_tomates/tomates_o/tomates_o.htm

  SvaraRadera
 8. Oj vad intressant! Ja det är väl Åke Truedsson som har spridit den i Sverige kan jag tänka mig, det är min absoluta favorittomat och den sorten jag har odlat vartendaste år sedan jag skaffade växthus! Rekommenderas! Men nu måste jag lära mig den rätta stavningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det.. jag försöker bygga upp ett kartotek på mina fröer som jag har men även de jag vill ha. Här spar jag alla historier etc som är roligt att ha och då alla stavningar som man ramlar på ;)

   Radera
 9. Hoppsan, råkade visst vara inloggad på dotterns konto... Alma var alltså jag...

  SvaraRadera
 10. det finns även ställen i frankrike där den kallas Bourgain så spar båda stavningarna
  just hittar jag inte de två bloggar som jag tänkte visa dig men återkommer med dem

  SvaraRadera