onsdag 9 februari 2011

Piennolo-tomatens lov

Dom som brukar vara inne på Allt om Trädgårds forum kan inte ha missat diskussionerna om Piennolotomaterna.
Det började med att Kenneth på söder köpte tre små piennolotomater till det facila priset av 149 kr/kg (vilket var halva priset) på NK. Folk tyckte tydligen inte att dessa trendiga skrynkliga tomater, som brukar säljas ihopbundna i klasar och hängande klasvis förpackade i lådor, var värda 300 kr/kg.
Jag kan förstå att han blev nyfiken på vad som var så speciellt med så dyra tomater, och det är vi många trädgårdsforumister som är glada för. Kenneth tog fröna från sin tre små-tomater, och delade ut fröna till forumister som på sommaren i sin tur tog frön och delade ut, och nu är vi ganska många som odlar Piennolotamater.

Nu kanske ni undrar vad som är så speciellt med dessa Piennolo -tomater. Jo, dessa tomater är tjockskaliga, och kan hängas upp (eller läggas ner) och sparas i flera månader. När jag har smakat dom direkt från växthuset så har dom inte smakat något särskilt, men efter bara några veckors lagring så koncentreras smaken, och mina sista jag åt i november, det var dom godaste tomater jag har ätit någonsin. Och dom hade inte ens börjat skrumpna ännu efter att ha legat i rumstemperatur i två månader.
Förra årets piennolotomater. Här har visst Fia slarvat med vattningen så att tomaterna har spruckit ;-)

Dom som säljs i affären odlas på vesuvius sluttningar i lava-gruset, vattnas inte, och man kan läsa att dom får sin speciella smak från mineralerna i lavan. (ni kan bla.a läsa mer HÄR) Jag odlar dom inte i lava, men dom smakar som sagt bra ändå, så tydligen fungerar det i Sverige också.

10 kommentarer:

  1. Underbart!
    Om du händelsevis skulle få några fröer över, så tänk på mig:)......

    SvaraRadera
  2. jag har faktiskt inte smakat dom , men man kanske borde skaffa frön av dom:)
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Jag har 10-15 tomater kvar för att se hur länge de kan hålla, de börjar väl att se lite skrumpna ut nu men förvåningsbra bra ändå

    SvaraRadera
  4. Härligt att höra att dom håller så länge och säkert längre ändå.
    Frågan är bara hur man skall kunna odla så många tomater så att dom räcker hela vintern. Det hade varit fint annars :-) Skall nog även testa några plantor på friland iår.

    Lägger dina frön på lådan imorgon billan.

    SvaraRadera
  5. Åh vad glad jag blir...då väntar jag på brevbäraren:)
    Ser att du fått jobb efter skolan, Grattis!
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Oj, blev väldigt sugen på att testa den nästa säsong!
    Jag byter gärna några frön av Piennolo mot frön från min absoluta favorittomat från förra årets 24 sorter - Goose Creek. Goose Creek är frisk, tålig, röd/rosa, normalstor, fantastiskt smakande med perfekt konsistens, både saftig och fast. Det var faktiskt ingen annan tomat som var i närheten så god som den här.
    Skördade min sista tomat på friland i oktober förra året.
    Ha en skön fortsatt sommar!

    SvaraRadera
  7. ÅÅÅÅ vad härligt det ser ut!!!! Jag har tomatprovning på min blogg nu och ska skriva om mina piennolo tomater men efter att ha läst in mig mer om tomaten så inser jag att det kanske inte är Piennolo som jag har smakat. Snäääääääällllllaaaa har du kanske nåt frö över byter eller köper vad du vill..=) Länkar hit till din sida om det är OK för du skrev så bra om dom. Inlägget kommer ut först i början av nästa vecka.. önskar dig en god fortsättning/Gela

    SvaraRadera
  8. Hej alla duktiga tomatälskare!!! Jag har blivit stolt ägare till två klasar med piennolo tomater. Hur gör man för att utvinna frön. Det finns ju en klar ekonomi i att försöka sig på egen odling :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att peta ut fröna på ett hushållspapper och torka. Om det kommer med lite papper vid sådd sedan spelar ingen roll.
      Är du ambitiös så rötar du fröna genom att klämma ut dom i en deciliter vatten som du låter stå och jäsa/mögla/äckla sig i sådär fyra dagar, sedan kan du sila det i en liten tesil och tvätta bort allt fruktkött och annat under kranen för att sedan torka fröna.

      Radera
  9. Jag vill gärna ha frön, så om du vill, kontakta mig på bjorn.o.olsson@hotmail.com

    SvaraRadera