söndag 20 februari 2011

Mer Maråkersträdgård
Lite mer bilder från Mammas trädgård idag. Något som är härligt med trädgården är alla roliga små ideer som hon kommer på. När man kommer in genom grinden, där växer några små tallar och det är lite skuggigare, där är det bark på gången, för att det skall vara tyst när man kommer in i lunddelen. Vilda ängsblommor växer här, enstaka torvblocks rundlar för surjordsväxter och fuchsiorna trivs bra i skuggan.
Och som här, alla dom här kottarna, det är ett "kottehav" under en tall. En massa tallkottar har lagts dit, och dessutom, ligger det ett par pinjekottar. Det var en hantverkare som tyckte att det var väldans vilka stora kottar det ramlar ur tallarna där :-D
Och den här klematisen som är uppbunden mot en tallstam är helt underbar. `Love child´heter den. Bara namnet på den gör att man vill ha den.

Sedan kommer man ut på grusgången bland stenpartier och annat torktåligt som jag visade igår. Timjansmattor växer det lite varstans.

Och en till bild på jordkällarstenpartiet. nejlikor i olika färger med mer timjan, taklökar och blåsvingel bla.a.

Sedan på baksidan av huset det som jag tycker är allra finast. Rosenportalen med planteringar.
Den blev till så att det var ett stort äppleträd som gav sådan dålig frukt, alla grenar på trädet kapades bort, utom en som var böjd åt rätt håll. En annan stor gren grävdes ner på andra sidan, så var det en rosenbåge :-) Sedan har det tillkommit två bågar till så att nu är portalen fyrbent.
Rosorna `Alcymist´, Rosa Helenae, alpklematis och guldhumle växer där. Med en hel del rödbladigt och en matta av revsuga under.


Rosa `Alchymist´

Clematis alpina `Albina plena`

Såhär ser portalen ut avlövad. Det lilla trädet som blommar är ett plommon `Komet som numera är stort, men nästan inte ger någon frukt alls. Väldigt snyggt växtsätt, men iår tror jag tyvärr att det ryker eftersom det inte sköter sig med frukten.


Hemerocallis `Longfield pearl´


Hosta `June´

Här är mammas favoritplats. Där hon INTE ser havet, utan bara granskogen bak huset ;-) Hon gjorde ett litet tak på baksidan av huset där hon sitter och filosoferar, dricker kaffe och har en liten trädgårdsanteckningsbok stående som hon kan anteckna sina ideer i.


Och såhär går det till är hon tröttnar på att klippa gräsmatta och vill göra plantering. Ramar i virke som fylls med kompost, bark och vad hon kommer över. Väldigt klokt med tanke på att det kan ta en timma att gräva ett litet litet planteringshål, då behövs ett par spett mer än spade....

Här börjar det bli färdigt för att planteras

Fina bladkontraster i halvskuggan


Här plockar mina barn jordgubbar. Jag tycker dom små hattarna på pinnarna som håller upp nätet är så söta :-)


Och en plåtand med skotthål som hittades på stranden blickar ut över viken...

4 kommentarer:

 1. Helt underbar trädgård...brås du på nån eller?? Ja till hälsingland lär jag väl inte komma men jag kanske kan ta mig till Hedekas nångång..

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Åhhh, vilka ljuvliga bilder!
  Din mamma har en vacker trädgåtd, kul att ni delar samma intresse.
  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 3. Åhhh vilken underbar trädgård din mamma har! Sååå fint!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 4. Verkligen jättefint! Det är roligt med såna där pryttlar lite här och där. Tyvärr ser det inte så naturligt ut hemma hos mig när jag hittar på såna saker.

  SvaraRadera