onsdag 16 februari 2011

LIA 1

LIA står för lärande i arbete och är en del av utbildningen. Vi hade fyra LIA-perioder på sex veckor. Man skall uppfylla vissa grejer under praktiken och sedan sätter handledare på praktikplatsen betyg.
Min första, den gjorde jag på Munkedals plantskola, och nu efter att ha gjort alla praktiker så kan jag säga att om jag fick välja helt fritt vad jag skulle jobba med, så skulle det vara på en handelsträdgård.
Redan innan jag började läsa till trädgårdsmästare sade jag att det är frågan om man kan jobba med sin hobby utan att tröttna. Att jobba på handelsträdgård hade varit en bra kombination. Vi får väl se vad som händer i framtiden, det dräller ju inte av plantskolejobb precis ;-)

Mycket märkning var det. Först fick jag gå igenom hela plantskolesortimentet från året innan och kolla så allt hade rätt pris, byta ut lappar och göra nya om det behövdes. Sedan kom perennerna, det var mer märkning och att bära ut och ställa fram.

Sedan var det en del vattning. Eftersom det fortfarande var frost på nätterna så frös bevattningen om den var på, det tog sådär 6 timmar att vattna allt på plantskolan.

Och vilken självdiciplin jag hade. Jag handlade nästan inte något alls förrän dom sista veckorna :-)

5 kommentarer:

 1. Hade gärna gjort en sån LIA jag med men det finns ju inga vettiga plantskolor häruppe...Västerby då kanske men då hade jag inte haft utrymme för koster så..ja det fick bli som det blev..

  SvaraRadera
 2. oj ingen handling förrän sista veckan??fast då kanske mycket, jag skulle inte kunna hålla mig så det är tur att jag inte utbildande mig till trädgårdsmästare:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Instämmer med Berit....imponerande! Jag hade aldrig kunnat hålla mig, hade nog haft med mig något hem mest varje dag......
  Må så gott!

  SvaraRadera
 4. Kul att läsa om dina LIA-platser, för jag antar och hoppas att du fyller på med fler. Vi har sammanlagt sex LIA-perioder under min utbildning, de flesta på fyra veckor, men någon har även omfattat fem och en annan (den sista vi ska göra) är på sex veckor.

  Och jag är helt enig med dig - ett plantskolejobb är bland det bästa man kan önska sig i vår bransch.

  Ett litet inlägg i din trädgårdstidningsdebatt: jag håller absolut med dig om att de populäraste tidskrifterna faktiskt inte håller måttet längre. Men jag fortsätter att prenumerera och köpa dem enligt devisen "det är ju ändå bättre än inget". Men jag måste passa på att rekommendera dig att bli medlem i Svensk Trädgård om du inte redan är det. Då får man den eminenta tidningen Hemträdgården som verkligen är fullspäckad med intressanta artiklar. Tyvärr lämnar den grafiska formgivningen och bildspråket en del övrigt att önska, men det vägs verkligen upp av innehållet.

  Trevlig läsning!
  /Bianca

  SvaraRadera
 5. Jo, tänkte visa bilder från mina andra LIOr också.

  Och tack för tipset om Hemträdgården, jag har några gamla hemträdgårdar liggandes här och dom är inte så illa alls. Får nog gå med i Svensk Trädgård igen :-D

  SvaraRadera