söndag 4 september 2011

Farligt snygg...


...är den vitbrokiga kirskålen, Aegopodium podagraria ´Variegata´.
I våras så fick jag plantor från två olika personer, och än så länge står dom i kruka, för jag törs inte riktigt plantera dom. Men jag kan ju roa mig med att gå runt och kolla med vad dom passar, vilket är mycket...
Förstås blir det ursnyggt mot rödbladigt...
Med blommor, nja, jag vet inte riktigt...
Mina favoriter blev mot höstsilveraxet `Brunette´.

...och mot Hosta `Krossa Regal´...
Och jag har en plan. På min stora igenvuxna vildåker/blivande lund skall jag som första plantering göra en väl avgränsad rabatt med underplantering av bara brokbladig kirskål. Med lite uppstickare i, av funkior då kanske. Och trädet som skall stå däri har jag inhandlat, en rödbladig björk, Betula pubescens `Rubra´. Har stått högt på min önskelista länge, och nu har jag den ;-)

Men om kirskålen är så trygg i sin kruka, det vet jag inte, den är väldigt sugen på att ge sig iväg.

10 kommentarer:

 1. Hade vitbrokig kirskål i kruka några år, sedan rymde den. Det blev faktiskt jättebra, den är i en avgränsad rabatt med gräsmatta runt om. Den försöker rymma ut i gräsmattan, men klarar inte att klippas varje vecka...så en stannar i rabatten...än iallafall! ;o)

  SvaraRadera
 2. Så mye vakkerg frodig bladverk du viser! Virkelig dekorativt!Flotte fotos:o)

  Helene

  SvaraRadera
 3. Ja du, jag har INTE vågat mig på den fast den är urläcker:)) Men visst blev dina olika kombinationer läckra! Får den ett ställe att växa på där det inte gör något att den sticker så är den ju helt underbar;)) Skönt att du är bättre i ditt finger:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Härligt härligt!!! HÄRLIGT!

  SvaraRadera
 5. Delade känslor inför denna växt... Den ÄR ju väldigt vacker men liiite farlig...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 6. Jag har ett gäng i en pallkrage, magert som attan och den orkar väl inte göra någon jätte satsning där. En kompis har den permanent i en stor kruka som är ute även över vintern, jag tror att det får bli ett arr med den i framkanten och en annan kruka med randgräs i bakkanten.. Köpte stora ovala krukor på granngården för halva reapriset som ser ut att vara vinterhärdiga. Tack för tipsen, härliga kombinationer!

  SvaraRadera
 7. Gode billeder.
  Jeg har også Broget Skvalderkål. Jeg har den et bestemt sted i mit staudebed. Jeg synes, at den har nogle rigtig smukke blade.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 8. ja just det...hmm...undrar VAR jag grävde ner mig???? ooops..

  SvaraRadera
 9. "min" menade jag ju va klart...

  SvaraRadera
 10. Väldigt fin! Vet ej om jag skulle våga mig på den men din ide lät väldigt bra och framförallt snygg! Ha de CK.

  SvaraRadera