onsdag 25 april 2012

Klart!

Nu var mitt första större jobb klart. Jag är så fantastiskt nöjd, allting har klaffat precis. Hur mycket arbetet kostade, växtantal, stenantal, grusmängd och allt har blivit ännu finare än jag hade kunnat tänkt mig när jag tog på mig jobbet.

Men det känns i kroppen, första jobbet på säsongen, så nu är jag tränad för alla småjobb.

Sista stenen släpad...


 Och Gartnergutten blev lika nöjd med jobbet han...
 Eftersom jag har haft så fullt upp, så får ni stå ut med en lite ryckig bloggning. Alltså, mngder av bilder ibland, som nu...

Halvskuggsrabatt före:
 

Lerjord på plats. Jag vet inte om jag är galen som beställer ett lass med lerig matjord, men eftersom det är så torrt här så visste jag inte vad annat om det skulle kunna växa lite frodigare växter. Kompletterades med säckjord som ju bara är torv:

Här växer Alchemilla mollis, astilbe, hostor, vitbrokiga korneller, dvärgsyren, ljusblå nunneört mm. 
Och så stenpartiet då. Jag hade mardrömmar över helgen om att inte växterna skulle räcka. Jag hade bara gjort en överslagsräkning med 4 växter/m2, ingen skiss, och vi bara shoppade på utan att räkna växterna så noga...

 

Så det första vi började med i måndags var att släpa mer sten. Mycket sten. Sedan var det dags att placera ut växterna...

 Mycket växter blev det:

Så mycket så vi knappt visste vad vi skulle göra med dom sista. Men när alla växterna var utplacerade så såg det superbra ut!


 Sedan var det dags att plantera.

 Mycket taklökar hade vi köpt.


Särskilt snyggt i dom spräckta stenarna vi hittade:

 
 Två partier som fungerar som trappor hade vi gjort, jag försökte peta in någon liten taklök eller sedumbit lite varstans, så får jag hoppas dom breder ut sig ordentligt.


Platta stenar hade vi inte många, men dom vi hittade kunde jag ju inte låta bli att göra en "Peter Korn" av och stick ner på kant ;-)

 Klart! 
Jag kan säga att vi även planterade en hel del lavendel, buddleja, några ginst, en uppstammad silverbuske och lite annat som skall ge lite höjd och doft. Jag trodde inte det skulle ta så lång tid att plantera, men vi jobbade långt in på kvällen för att få allt i backen.
 Och en häck mellan parkeringen och grusvägen. Den var nog det värsta. Vi hade hackat med korp och skyfflat lite sten och grus varje dag i sju dagar. Den parkeringen var seriöst gjord med sprängsten och makadam. Men tillslut så var vi nere djupt nog. I med lerjord och påsjord och vita ölandstokar `Abbotswood´.  Såfort vi var klara tyckte Muffy att hon hade hittat en fluffig fin liggplats i häcken...

 

Allt klart!

 Före:

 Efter:
 Lite spännande är det. För dom som har huset har inte varit där sedan vi började. Dom har faktiskt ingen aning om hur det ser ut. Jag undrar så vad dom kommer att tycka... tänkte göra ett personligt besök i helgen och även föreslå att dom redan på en gång bokar in några korta skötselbesök. För att vattna om inte annat. Jag kommer åka förbi under sommaren och fota i vilket fall.15 kommentarer:

 1. Otroligt vilket jobb! Så snyggt, ska bli roligt att se i sommar. Lova att du lägger vår och sommarbilder så man kan jämföra :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Hej Fia
  Det ser rigtig godt ud, det du får lavet. Meget, meget spændende
  og inspirerende og minder mig om alle de stenpartier, som jeg selv har gået og lavet gennem årene. Tillykke med det, jeg er spændt på at følge udviklingen.
  Kh. Jørn

  SvaraRadera
 3. Jamen det kommer att bli helt fantastiskt! Extra roligt för dig och gutten att allt klaffade... Grattis till ditt första stora projekt i egen regi!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Så fantastiskt! Vilket jobb! Jag ser fram emot fler bilder. / Anna

  SvaraRadera
 5. Det ser verkligen jättefint ut! Och kommer att bli än finare... ja, även jag ser fram emot fler bilder.

  SvaraRadera
 6. Det var verkligen ett jättejobb, det första för säsongen! Ser i varje fall jättefint ut, så jag är övertygad om att ägarna måste bli riktigt nöjda!

  Kram/Märit

  SvaraRadera
 7. FOR en jobb dere har gjort!!..men resultatet ble kjempeflott!!..kan tenke meg det kjennes i armer og rygg...

  SvaraRadera
 8. Oj vad ni har jobbat!!! Vad fint det blev:) Kommer att bli spännande att se hur det växer och blommar senare i sommar:)Kunderna bara måste bli nöjda med detta. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Riktigt spännande att följa fortsättningen! Ser hur bra ut som helst. Kul med beställningen av lerjorden! Lycka till med resultatet.

  Jens

  SvaraRadera
 10. Wow!!! Jädrans, vad ni har slitit! Men så blev det också grymt snyggt. Tänk så glada ägarna ska bli när de får se det där. Heja er! Kram Hanna

  SvaraRadera
 11. wow, så häftigt...!!! Förstår att ni slitit mycket men vilken belöning det blev... så vackert (jag ser redan hur allt vuxit ihop och blommar för fullt!!!)
  Grattis!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 12. Wow! For en jobb- og så mye planter dere har kjøpt inn :-)
  Det er flott nå- og blir sikkert fantastisk når plantene får gro seg skikkelig til.
  Grattis.

  SvaraRadera
 13. Åhåj vilket slitjobb! Men mödan värd gissar jag! Jag kan också se framför hur vackert det kommer att bli!
  Superjobbat!

  Jenny

  SvaraRadera
 14. Oi, oi her har det blitt jobbet! Ser spennende ut! Gratulerer med oppdraget!

  SvaraRadera
 15. Så roligt att se, vilket jobb ni gjort. Måste vara kul att få klart uppdraget! Blev ju jättesnyggt! ska bli kul att följa genom dina foton. Ha det fint!

  SvaraRadera