lördag 21 april 2012

Veckan som gått.

I måndags körde jag igång. På heltid. Och mer därtill. Jag försöker få till åtta timmar på jobbet om dagen, plus en timmas körning varje väg, plus att det är en hel del som skall beställas och handlas och kollas upp till eller från jobbet eller hemma. Så jag har en känsla av att mitt bloggande kanske inte kommer att bli lika regelbundet som annars ;-)

Hur som helst, vi är ju två som jobbar ihop. Som tur är. För vi fick ett lite större jobb som krävde en hel del muskler. En stor slänt framför ett hus. Och eftersom det bara var berg och sprängsten så såg jag inget annat att göra än ett stenparti. Ja, vi fick fria händer kan man säga, sånt är ju alltid kul :-)

När jag var och kikade på jobbet såg det ju bra ut. Redan mycket sten, om vi rensade och hällde på lite sand och platerade så var det klart. Tänkte jag. Men sedan insåg jag att det växte så mycket sälg och annat skräp så att det där med att bara plantera kunde vi glömma. Det skulle bli en sälgskog såfort ingen gick och rensade.

För att ta upp lite av lutningen och göra en snygg kant så tänkte vi ta den befintliga stenen och bygga en stenkant ner mot parkeringen: Alltså, dag 1, spett och muskelkraft var det som behövdes mest.
Mycket sten att spetta upp, mycket jord att skotta, och såfort man satte spaden i backen klingade det till av sten.

Men vi låg redan två dar före när dag 1 var över. För muren var i princip klar.

Här är min kollega Gartnergutten (han är rätt normal trots sitt ansiktsuttryck ;-)), och så trädgårdsmästarhunden förstås, hon gjorde ett bo i ljungen och låg där hela dagen.Dag 2 åkte vi bara dit en sväng på morgonen och lade över markduk och stenar så den inte skulle blåsa bort...
...för vi tyckte att vi behövde vila våra arma kroppar efter den chockstarten, så vi åkte till en dam som skulle ha hjälp med att plantera drygt trettio rosor. Och gräva upp lika många döda som hade stått på samma ställe i 20 år. Haha, det var dubbelt så jobbigt som att släpa sten, mark som betong, och gamla rosor som hade stubbar som mindre träd! Dessutom skulle vi vidare till grannhuset och göra lite vårstädning.
Dag 3 byggde vi två trappor upp för slänten, släpade mer sten, byggde mer stenkant runt en annan plantering, skottade bort någon kubik med jord och sten som låg i en hög och gjorde lite finlir.
Nu i början handlar en hel del om att veta var man skall hyra maskiner, hitta grävmaskinister och grusgubbar. Och det vet vi sådär, men eftersom jag ändå jobbade i området förra sommaren så visste jag en grusgubbe. Dag 4. Vi fick åka och märka ut vilka stenbumlingar vi ville ha, sedan så kom lastbilen med 19 ton sand och våra bumlingar överst på lasset. Och lade ut stenar och sand där vi pekade. Härligt!

Ja, sedan så såg det väldigt ökenaktigt ut, och jag blir lite nervös. Det blir nog mycket stensläpning på måndag innan Fia blir nöjd.
Även en plantering skall vi göra vid sidan av huset där det växer hallon och björnbärsbuskage, nu blev det nerklippt/uppryckt, täckt med duk och jord beställt.

Men eftersom vi inte kunde få någon jord förrän till veckan så tog vi en tur och inhandlade alla växter.
Dag 5. Vi bokade in ett besök på Djupedals plantskola, vi hade bägge varit där när vi gick i skolan och visste att där fanns mycket taklökar och annat. Och nu hade man en ursäkt att komma till en grossist som har roligt sortiment och spana in det även för framtida projekt. Halva bilflaket blev fyllt där. Växtvalen är kanske inte dom mest spännande eftersom vi gör en trädgård åt någon som varken kan eller vill pyssla med trädgård. Utan det skall bara se snyggt ut. Så inga rariteter inhandlades (vilken självdiciplin va.)

Sedan fortsatte vi till Munkedals plantskola och köpte allt vi kunde hitta som tålde att stå i sand. Silverbuskar, sedum, någon krypen, lavendel, buddlejor mm mm.


Kan tala om att det är jäklig trångt i min bil. Jag sitter liksom böjd över ratten för flaket är fullt, och bakom mig så ligger en tokar och andra buskar staplade.
På tal om dom där ölandstokarna så har vi hackat med korp i planteringsdiket till och från varje dag. Den parkeringen är seriöst gjord, i fredags gick korpen av, och vi har fortfarande inte kommit ner så djupt bland sprängstenen så tokarna skulle bli glada. Men det var iaf den enda växt vi kunde komma på som kunde stå där. Och till mitt försvar så är det vitblommande tok ;-)Jag skall visa mer bilder när det är klart, tisdag räknar jag med. För dom som inte redan har sett det så lägger vi även upp bilder på våran facebooksida. Den heter TrädgårdsFia & Gartnergutten och ni hittar den HÄR.

8 kommentarer:

 1. Vilken intensiv vecka du har haft. Så kul att du har kommit igång ordentligt med ditt företag.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Mycket sten... låter slitsamt och enormt roligt!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Kul att det finns jobb för er men DU!!!!vad slitigt det låter! Ser fram emot att se det färdiga resultatet:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jisses vilket slit! Mina grävningar är en västanfläkt jämfört med din arbetsvecka. Så roligt att se, tack!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Oj vilken hundjobb ni gör!!!Väntar med spänning på planteringen.
  vila nu över helgen för det lär du behöva efter det jobbet.
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 6. Wow - I'm well impressed Fia! Good luck with the business! M.

  SvaraRadera
 7. Så kul att få följa ditt jobb på det här sättet.

  SvaraRadera
 8. Verkligen fint! Vad ni måste ha slitit. Skulle vilja göra något liknande hemma. En fundering bara, med duken emellan kan ju inte rötterna söka sig ned på djupet till fukten. Räcker fukten som binds i gruset? Vad har ni för fraktion på gruset?

  SvaraRadera