fredag 21 september 2012

Chili i stora lass

 Nu har jag burit in några chilikrukor varje dag för att få in dom innan frosten, och den kom imorse. Ok, jag har fått skrapa rutorna ett par gånger redan i höst, men då har det varit markfrost och ingenting har frusit. Allting i växthusena klarade sig nu med, men inte länge till, så nu när chilisarna har kommit in är det bara att fortsätta med allt det andra.

 Jag har inte tänkt att spara all över vintern. Men vissa har inte hunnit ge frukt alls utan har bara blommor eller fruktämnen, och jag försöker alltid spara några frön till varje sort så jag har till anda år. 'Hungarian Hot Wax', `Ciliegia Piccante´ och 'Hot Lemon'

 Många av sorterna jag odlade iår kanske inte hade så superspännande frukter (för superstarka många gånger) men vissa har helt otroligt fina växtsätt.

Omogna  'Jamaican Bell' och 'Omnicolor'

 Och vad jag lagar av all chili... Ja, inte så mycket faktiskt. Jag borde torka dom iår och köra i kvarn, för jag är alldeles för lat när jag lagar mat för att dra på mig plasthandskar och börja kärna ur och hacka chili, utan tar ändå ofta till pulver. Eller frysa in färdighackad kanske...
 'Bulgarian Carrot'
 Av dom som har frukter plockar jag av dom mogna och lägger en eller två med namnlapp för att peta ur fröna om några dagar. Jag fick ju en hel del roliga sorter av Billan som har bloggen chilepepparmix, och det är väl främst dom jag vill få frön av.

 'Blue Christmas, Vit Habanero och 'Piment d´Esplette'.7 kommentarer:

 1. Grattis till jättefin skörd! Ha en trevlig helg! :) Mia, som just nu bara stoppar i påsar i kylen - men mer sätt att ta hand om dem kommer... :)

  SvaraRadera
 2. Vad många roliga chilisorter du har. Jag har något speciellt och konstigt förhållande till dessa; kan inte låta bli att så flera sorter, allt kommer upp men ger varje år dålig skörd. Antagligen eftersom jag slutar pyssla med dem när allt annat pockar på. Nu har jag plantor kvar som är på uppväxt. Om jag har plats ska jag spara några till nästa år.
  Ha en bra helg
  Johanna

  SvaraRadera
 3. Skönt att få in allt inför vintern! Själv har jag inga chiliplantor men en fasligt massa andra plantor som ska vinterförvaras och jag har inte fått in en enda ännu;( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jösses vad mycket fin chili!!! Det ser ju helt underbart ut! Vilka roliga färger. De kommer nog värma gott med så mycket chili när vädret bli kallare ;) Trevlig helg! / Carolin

  SvaraRadera
 5. Oj, måste ta in chilin från baksidan! Kul sorter du har.
  Ha det fint!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 6. Sån rikedom! En massa finfina frukter. Jag brukar skära mina i tunna skivor och styckfrysa på en bricka innan jag lägger dem i en burk. Funkar bra - bara att ta ut ex antal ringar man behöver och sedan in med burken i frysen igen.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Blue Christmas blev ju helt plötsligt ett "must have" =)
  Är den stark som attsingen?

  SvaraRadera