söndag 16 september 2012

Snart är det vinter...

...så det är bäst att fylla på förråden ;-)

Av alla geléer som finns, så tycker jag allra bäst om rönnbärsgelé.
I år var jag lite sent ute, skulle ha plockat för en månad sedan egentligen, och inte är det lätt att hitta rönnbär i plockhöjd, men igår hittade vi en del, och så drygar jag ut dom med vildäpplen.
Jag hade gärna hittat mer bär, för det blir bara tre burkar på ett kok... Men åandra sidan är inte stekar något som äts jättemycket hemma hos oss, så det blir en lagom årsförbrukning.
Men svamp hittade vi mycket. Hela familjen inklusive hundar var ute i flera timmar igår, och nu börjar trattkantarellerna bli bra storlek på.

Jag har aldrig lyckats bra med att torka dom. Har testat på tidningar, i ugnen, ute under tak... nu tänkte jag nästan åka och köpa en dyr svamptork, men istället så tog vi den gamla myggdörren och bredde ut dom på och ställde avfuktaren under. Så långt ser det ut som om dom torkar fint, istället för att ruttna vilket lätt händer annars. När dom här har torkat så är det bara att plocka ett nytt lass :-)
Igår fick jag frågan var jag plockar vitmossa. Jo, på skogsturen. Vitmossa växer överallt i skogarna här, den finaste hittar man vid myrar, skogstjärn eller i skuggiga diken. Fast här hemma växer den rätt på norrberget ihop med lavar...

3 kommentarer:

 1. Härligt att fylla på förråden;) Vilken fiffig idé med avfuktaren:) Det borde jag testa, har använt ett gammalt torkskåp innan som fungerat jättebra men förra året gick det sönder;( förvällde all svamp då och det gick det med:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Jag har precis skördat våra vindruvor så nu sitter jag och smaskar på dem.
  Tusen tack för namnet. När du skriver det så kommer jag ihåg det för jag har drivit upp dem själv genom frö.Så bra att få någon som har huvudet med sig och kan namnen på växterna Jag återkommer säkert igen .Jättesnällt för det var en som frågade om namnet och det var totalt bortblåst.
  Jag har också sparat mina frö på svavelpionen .Det tog mig sex år innan det blev något av den. Jag fick frö av grannen,
  men i år har den blommat med tre blommor Den är fortfarande pytteliten.
  Ha det toppen där uppe.Kramizzz igen

  SvaraRadera
 3. Aj, då är det brist på rönnbär i år? Då blir det nog en mild vinter? Kanske skulle ut och kolla lite, men jag har faktiskt kvar gelé som jag gjorde för 2 år sedan, kan bero på att det är mest jag själv som gillar den, familjen vill ha lite sötare slisk till stekarna! Underbar kantarellskörd med! MYcket smart med avfuktaren! Ha det bäst! :) mia

  SvaraRadera