fredag 9 maj 2014

I höstas

 ...fick vi i uppdrag att plantera vårlök utanför ett hotell i Smögen. Vi blev ringda så sent på säsongen så de flesta lökar var slutsålda och det var inte det lättaste att hitta sorter som fanns kvar och som passade ihop till många kvadrat. Tillslut så blev det en karamellig blandning, och vi tog vägarna förbi hotellet idag för att kika på hur det blev. Jag får då säga att jag är gott nöjd! Planteringarna lös på lång väg och var en riktig färgklick! Jag tycker de små vita narcisserna som är som underplantering är sååå söta, och de knalliga tulpanerna bland det vita och ljusrosa gör att inte planteringen blir för platt.
 Min första reaktion när jag såg en enda gul påsklilja var att rycka bort den, men den är ju faktiskt jätterolig, som en busunge där i karamellfabriken :-)

Vid väggen valde vi rött och orange eftersom det växte tulpaner sedan innan som personalen petat ner och de hade för sig att de var i de färgerna. Här är det varmt och solgassigt och de börjar blomma över, men det som är finast här är att tulpanerna tar upp det röda i de röda unga rosenskotten som kommer. Just det hade jag inte en tanke på men ibland bara blir det av sig själv.
Före dessa tulpaner så har det blommat tidigare tulpaner här vid väggen, och i rosa rabatterna så var det krokus i massor.

Kikade förbi dammen vi gjorde för några veckor sedan för att äntligen plantera näckrosen och ett par dammväxter. Den ser fin ut, även om ganska stenig just nu. Men det blir fint när hostor och irisar mjukar upp med sina bladverk.
 Även stenpartiet såg fint ut. Har ju varit torrt som snus här tills den här veckan (och nu kommer det aldrig sluta regna tror jag) men stenpartiväxter är stenprtiväxter och kunden har skött sig och vattnat.

Kom hem medan det var ganska ljust, och jag är glad över mina tulpanrabatter även om de är en annan stil. Offentliga planteringar är offentliga planteringar och hemma i trädgården så behöver man alls inte svulla på lika mycket.

Beställde lite små vita narcisser till mig själv också då i höstas, de trivs inte lika bra hos mig, och just de hade jag kunnat tänka mig många fler. Men fina även här med pastelliga tulpaner men trivs jag bra när de kombineras med pionskott, höstsilverax på väg upp, prydnadsgräs och annat som bara finns där.

8 kommentarer:

 1. Tjusigt! Var köpte/beställde du de där små narcisserna?

  SvaraRadera
 2. Så snyggt! Jag gillar verkligen att det blev lite färgavstämt - av sig själv - och att det kom in en katt bland hermelinerna! Kul!!
  Dom vita små narcisserna har jag MASSOR av, jag är extremt förtjust i dom. Men...jag är precis i full fart med att beställa åt Trädgårdsentusiasterna från grossisten Dix i Holland och i år ska jag endast ha en massa "konstiga" narcissor. Alltså såna som inte ser ut som vanliga påsk- och pingstliljor. Och inte små och bara vit, utan gärna flerfärgade. Dom ska nämligen grävas ner på f.d. vägbanken - som nu är utplanad - och måste synas ordentligt. Dessutom har jag två väninnor i Stockholm som jag köper åt också, så det gäller att samsas om vad vi ska ha (man måste ta många). Jättekul, men med en katalog på 45 A4-sidor med endast text - inga bilder - och c:a 100 sorter på varje bild så blir man hagalen! *fniss*
  Sen måste jag ge dig en eloge för dammen. Tänk en damm utan stora runda ovanpålagda stenar runt om som ser ut som tänder. Underbart!!
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 3. Ska naturligtvis vara 100 sorter på varje sida- bilder har dom ju inga! Skrev fort, men fel.....
  Susie

  SvaraRadera
 4. Jag beställde på bulbs.se
  Jag tror att de heter 'Petrel' de små narcisserna och jag köpte en hel säck :-)

  SvaraRadera
 5. Så fina hotellplanteringarna var, både den rosa/vita och orange/röda, gillade särskilt det lilla fluffet i botten på rosa-vita rabatten! Trevlig helg//Åsa,

  SvaraRadera
 6. Du går från klarhet till klarhet Harvey. Jätteroligt att se hur det blev.//Ingrid

  SvaraRadera
 7. Snygga rabattjobb på hotellet och dammen tycker jag jättemycket om. Det är känsligt hur kanterna blir och ofta ser de så onaturliga ut, men här är det fint.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera