måndag 19 maj 2014

Som ett trädgårdsbesök

Jag tar en trädgårdsrunda på kvällen, nästan varje dag, oavsett vilken tid jag kommer hem. Men är det sent som idag är det svårare att fota. Men jag hinner inte se allt i trädgården ändå, vissa saker syns bara från vissa vinklar, kanske jag inte korsar gatstensrundeln varje dag, eller är på baksidan av huset... så ibland känns det som att besöka någon annans trädgård då jag hittar saker som jag inte visste att jag hade.
Som en trädgårdsaurikel. Den bara stod där idag, och att jag har planterat en aurikel, ja det kan jag inte minnas och är ganska otroligt. Men den är väldigt söt där den står där alldeles vid stenläggningen med sockblommeblad bakom sig.

 Primula Auricula

Och grönbandade tulpaner. De köpte jag första året jag bodde här. Alltså 7-8 år sedan, och i fjor så visade de sig inte. Men nu bara stod de där och piggade upp den i övrigt ganska blomlösa rabatten.
 Tulipa 'Spring Green'

Lunddockan har jag gått och spanat efter under våren. Borta. Försvunnen. Tills den dök upp bland ormögat. Den är nog något mindre i växten men med dubbelt så många blommor som i fjor, så det blir att rensa ormöga, det är en bra växt som jag kan komma på flera ställen där den skulle kunna få bo.
 Glaucidium palmatum

 Jag försöker att blunda för vissa saker. Som mitt närmare hundra kvadratmeter stora köksland. Lost potager of Lunden. Jag är inte så orolig för det, det har varit på g i flera år att lägga det i träda. Det fungerar annars ganska bra till att jordslå växter som man inte hinner plantera. Konkurrenskraftiga sådana då.
En av de få gångerna som jag inte har en aning eller tanke om vad jag skall göra med ett område på tomten. Sydvästläge, det enda på min tomt. Soligaste och varmaste och mest vindskyddat. Fast ingen sen kvällssol, för det har jag ingenstans på tomten eftersom jag bor i en bergsskreva. Jag har rosenträdgård, jag har ett område som skall bli woodland, jag har dammar, jag har massor med perennrabatter, jag har flera uteplatser ändå närmare huset, så vad gör man på tomtens bästa läge? Förslag någon? Har funderat på det i flera år men inte kommit på det än. Swimmingpool hade varit trevligt om jag hade haft råd och velat ha det.
Taraxacum

Men som sagt, jag tittar på annat, och tar det med ro. Just nu. Som att det blommar rosa och gult ihop. Fast det kanske bara är i år? Och i vår? Skogsvallmor, sorgklockor och gulsippor i mitt gula minkvarter har snart blommat över, då återstår bara gula maskrosor av gult hos mig, och de kan jag ju rycka bort, de som vågar blomma i rabatterna iallafall.

Zoomar man in så finns det så mycket fint i rabatterna :-)
 Felis catus 'Dixie'

En underbart varm dag har vi haft, och stråken av tulpaner och narcisser börjar blekna, just nu dånar åskan ute och regnet står som spön i backen. Och vad tänker jag då? Jo att det var precis vad jag behövde får då blir det röda gårdsgruset vi lade på jobbet rentvättat och fint!

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder och vilken variation av växter du har. Märks att du är kunnig. Jag har mest praktiskt delat runt på det jag har. Den där hörnan du har, vad vill du ha den till? Jag brukar utgå från funktion, då blir det av att jag använder ytan.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Köpte bl.a. skogsvallmo hos Gergianska på Råda Säteri idag tack vare din rekommendation.//Ingrid

    SvaraRadera