torsdag 7 juli 2011

Hosta

Ytterligare en favoritväxt. Oumbärliga i min trädgård, det finns många blommor jag skulle klara mig utan, men utan funkiorna så vet jag inte vad jag skulle göra i vissa rabatter. Dom kan rädda upp dom grötigaste, rörigaste rabatterna med sina bladverk. Snygga mot sten, snygga mot gräs, ja, snygga med det mesta.
Dessutom gillar dom min lera, dom är lättskötta så länge som dom inte har det för torrt, och dom är lätta att flytta runt, dela och få fler av.

Här kommer några av mina favoriter.
Hosta `Patriot´
Hostorna tittar upp ganska sent på våren vilket är tur, för minsta lilla frost så fryser dom, och visst är dom fina när dom äntligen skjuter upp ur marken. Ovan är det `Patriot´som har breda vita kanter på bladen och verkligen lyser i skuggan.


Mina absolut finatse är `Frances Williams´som är en Hosta sieboldiana, dom vanliga sieboldianorna har blådaggiga gigantiska blad medan Frances har gula kanter.
Hosta `Frances Williams´

Hosta (Tardiana-) 'Halcyon'
Mellanstora blådaggiga blad och fin planta är Blåfunkia.
Hosta `June´
Och ovan en variant av blåfunkian, `June´heter den.

Hosta `Francee´
En med lite smalare vit kant är `Francee´.


Hosta `Gold Standard & `Hydon Sunset´
Jag gillar stora blad, men jag råkade köpa en mini-hosta i våras, och visst är den söt. Bladen är bara några centimeter, jämför med bladen på den större `Gold Standard´. Dvärgen heter `Hydon sunset´.
Hosta `Cherry Berry´
För några år sedan när jag var i England köpte jag tre hostor, en av dom skulle visst vara så speciell, och det var att den hade röda stjälkar. Jag vet inte om det är så fantastiskt, men fin är den ändå, jag tror att den heter `Cherry Berry´.


Hosta `Sum and Substance´
En till gigant. Med gula-gröna blad. `Sum and Substance´heter den.

Hosta `August Moon´
Och vill man ha en mer normalstor gulbladig så är `August Moon´en vanlig sort.

Det finns dock ett problem med Hostor, och det är att det har kommit ett hostavirus. Ofta är plantor redan smittade vid inköp, och har du en sådan planta i din trädgård eller råkar få en, kasta den i soporna eller bränn den genast. Smittsamt är det, och absolut inte fint. Kan se ut som på bilden under.4 kommentarer:

 1. Så fina dina hostor är. Absolut en favorit även hos mig! Jag tycker väldigt mycket om Halcyon och sedan So Sweet eftersom blommorna är kritvita och doftar! Verkligen en hosta att odla... Ja, det där viruset gäller det att se upp med...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Blev lite förälskad i June, sicken snygging. Jag behöver helt klart fler hostor hos mig. Tack för inspirationen.
  /Maria

  SvaraRadera
 3. Jag är också väldigt förtjust i hostor, roligt att se att du också har en minivariant. Jag visste inte att det fanns, trodde bara att min inte fått tillräckligt med sol, vatten eller utrymme för att växa till sig. Jättevackra bilder, kram Ninna

  SvaraRadera
 4. Fina hostor, Hanna valde en minihosta till sin rabatt och den är väldigt söt (vet ej vad den heter). Ha de CK.

  SvaraRadera