fredag 15 juli 2011

När Katta är borta...

dansar råttorna på bordet. Eller i alla fall rådjuren.

Faktum är att jag är väldigt bortskämd, har tills för två år sedan aldrig haft rådjur i trädgården fastän jag bor i skogen, för att jag har haft den här:

Melker, våran hund som vi hade tills för att par år sedan (då blev han för gammal), där var det respekt från rådjurens sida.
Vi har ju våra hundar lösa just för att dom håller sig på tomten, rådjuren och hundarna vet så väl var gränsen går, men tydligen så vet rådjuren när hunden åker på semester också. Eller om dom tycker att våran lilla pluttehund vi har nu är så löjlig kanske...

I vilket fall, när jag kom hem från jobbet efter att ha varit borta i fyra dagar och gick min trädgårdsrunda, då undrade jag hur fasen har jag putsat rosorna egentligen...?

För att inte tala om äppleträden...

Och på den rundan så fanns det fler marodörer som tyckte att det var skönt med lite regn...
Men det var bara två rosor som rådjuren hade beskurit, `Rosa Mundi´t.ex som jag har massor av (och lite blandade känslor för), dom blommade så grant så.
Kransveronikan, som jag har planterat i en lång rabatt längstmed ena berget ihop med vidjehortensia och spansknäva, dom blommade ett par meter höga. Vidjehortensiorna hade allt blivit lite knipsade dom med, men inte så farligt.


Och den första Hemerocallisen blommar. Ytterligare en favoritväxt, så fler bilder på sådana lär komma ;-)

En lärkdunge skall jag plantera i helgen, så länge får dom stå i kopparkitteln med vatten vid riddarsporren som jag har gett bort. Fast den har återuppstått. Vissa saker skall tydligen vara, vare sig man vill det eller inte.

Ha en bra helg, glöm inte att det är Lands öppna trädgårdar på söndag, då har ni chans att besöka en massa fina privatträdgårdar :-)

5 kommentarer:

 1. Hej Fiakatta!

  Jag har heller inte beök av rådjuren normalt, men då vi är på semester med Foffen, så passar de på hos oss med... Man blir sur!

  Har du sett att vi håller på att bygga upp en Zonlista för bloggare?
  Vill du va me, så kolla in på min blogg. Länka tllbaks så fler hittar, så är du snäll...

  Ha det gott!
  kram H.

  http://stocksundgarden.blogspot.com/2011/06/svenska-tradgardsbloggar-uppdelat-pa.html

  SvaraRadera
 2. Dumma rådjur som inte kan låta bli trädgårdar! Så fin er gamle voffse var - förstår att bambisarna hade respekt för honom.

  Men det blommar så vackert trots allt, eller hur? Läckert med kransveronikan mot berget...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Det var ju skönt att det inte blev värre även om det ändå är lite tråkigt när man får beskärnings hjälp från oväntat håll.. Vilken härlig plantering vid berget! Tack för titten!

  SvaraRadera
 4. Förbaskade rådjur! Vi brukar låna grannens hästar o det brukar oxå hålla undan rådjuren. Vi har en mamma som brukar få sina kid där hästarna går och när det inte finns så mycket högt gräs att gömma dem i så har hon fått flytta, på mest gott men samtidigt saknar jag synen av dessa pyttesmå fina kiden. Vi ses väl på sön? Ha de CK.

  SvaraRadera
 5. Jag får väl skylla mig själv eg eftersom jag aldrig skyddar växterna, framförallt äppleträden...

  Klart vi ses imorgon Christina, skall bli kul att kolla Säffles trädgårdar :-)

  SvaraRadera