tisdag 5 juli 2011

Stopp! Stanna! Såg du inte?!!!

Nu är ju jag redan fått stämpeln som riktig växtnörd på jobbet, men ibland så tror nog inte mina arbetskamrater att jag är riktigt klok.

Igår kom vi lugnt körandes genom Fjällbacka för att titta till en av "våra" fastigheter och kolla så att gräset var klippt som det skulle när jag börjar ropa. Min kollega såg då ingenting, hur man nu kunde missa något sådant här ;-)
Vi hade redan åkt förbi, men på hemvägen fick vi stanna till och ta en titt, och det som hade fångat min uppmärksamhet var Lenas Rosor.
Igår hade vi inte tid för någon längre stund, så idag tog jag min lunchrast och fotade lite mer.
Helt otroligt ställe. I en pytteliten trädgård, på ungefär 200 m2, odlar Lena över 250 sorters rosor! Och vad fina dom är! Och vad dom växer! Trots att hon bara hade rosor, jag tror jag såg 3 perenner vid en damm, så var det otroligt frodigt, och blommade något kopiöst!
Dessutom är det framförallt buskrosor i rosa, vita och purpur, alltså mina favoritrosor, i mina favoritfärger ;-)

För att ha en sådan här rosenträdgård måste man ju verkligen brinna för rosor, och det märks det verkligen att Lena gör, hon berättade gärna om varje ros, historia om dom och om hur hon skötte och hade anlagt trädgården.

En portal leder in i trädgården, på den växer både Rosa Helenae, Alchymist, Louise Odier och Madame Hardy. Hm, min Hardy är inte mer än 60 cm :-( Men så bor jag ungefär två zoner kallare med, jag skyller på det.
Många av rosorna är grupperade med en rosgrupp i varje rabatt med lite fakta om dom, små diskreta skyltar finns till varje buske med namn och lite mer info. Här var det rabatten med Alborna. Mme, Plantier och Belle Amor.

Som sig bör på västkusten var gångar lagda med smågatsten och granitplattor.


Alltså, jag blir ju helt galen av sådana här fluffiga skönheter. Dessutom har Lena valt rosorna med tanke på doften, så mycket provsniffande blev det.
Så om ni skulle råka vara vid kusten i juli när rosorna blommar som bäst, då får ni inte missa den här pärlan!
Den som var finast av alla, om man nu var tvungen att välja, det var Constance Spry, den står nu överst på min rosönskelista just nu. Winchester Cathedral fick hoppa ner ett snäpp ;-)


6 kommentarer:

 1. Oj, vilka fantastiska bilder! Så himla vackert! Inte ser min "Constance Spry" ut så där inte. Det blir inga blommor på den i år, eftersom den frös ner så kraftigt och kom igång så sent efter klippningen.

  SvaraRadera
 2. Helt otroligt fint. Får se om vi kommer upp med båten till Fjällbacka i sommar, då skall jag leta efter den trädgården. Så bra att du bytt ut Winchester Cathedral mot Constance Spry, ett mycket bra byte. WC har aldrig utmärkt sig i min trädgård och så småningom självdött.

  SvaraRadera
 3. men jisses Amalia! Tänk att det bara finns sådana entusiaster som Ros-Lena... Bilden med alla rosor och så berget bakom - ursnyggt!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Tack för jättefina bilder på en superfin trädgård! Härliga rosor! :) Mia

  SvaraRadera
 5. Vad lustigt, jag skrev precis om samma otroliga rosenträdgård för en vecka sen i min blogg! Visst är det värt att se!!!

  SvaraRadera