lördag 9 juli 2011

Vitt

Vitt är en färg som lyser i skugga och mörker, passar bra nu när kvällarna börjar bli mörkare och vädret är regnigt. Fast hos mig passar dom alltid, överallt :-)

Som franskt kungsljus. Jag har en planta som jag har haft i flera år, alla fröplantor efter den har blivit gula :-( Dom rycks bort... Ovan är det kungsljuset med en vinröd stjärnflocka som tar upp det vinröda i kungsljuset.

Vit stjärnflocka. Lite ogräsartat, sprider sig väldigt med frö, bäst är att klippa ner dom efter blomning så slipper man både mattor av stjärnflocka och slipper en brun planta.


Vit trolldruva. Ny för mig för iår, och inte trodde jag att bären kom så tidigt på sommaren, men nu hinner jag njuta av dom länge.

Ny för mig är även den Clematis viticella `Maria Cornelia´som jag planterade vid ena svetsade klättertornet. Lika snygg som på lappen :-D

Digitalisarna kan inte bli för många. Så fort jag gräver i jorden på vissa platser kommer det nya små plantor. Fröna kan ligga i jorden i åratal och bara vänta på att få komma upp till ljuset. Snygga överallt, inte minst bland rosor.

Okänd ros, någon som känner igen den? Bästa gissningen hitintills är `Winchester Cathedral´, men jag har ingen aning.

Men en som jag vet, det är `Gudhem´. Och inte är jag särskilt förtjust i den heller, men den står på baksidan av huset och glöms bort så där får den stå så länge...


Men en jag verkligen gillar, det är Mme Hardy. här med sina sista blommor, dom kan variera lite mellan vitt och rosa beroende på väder, här med en fantastiskt bra växt, Mattram. Mattramen fyller ut bra med sina små knappar, sprider sig med frö som blommar andra året, hus snygg som helst bland rosor men även bland bladväxter som hosta.

En vit riddarsporre har jag, minns jag rätt så heter den `Galahad´, det jag gillar med den är att den skiftar i grönt. Det jag inte gillar är att den viker sig, även om jag binder upp plantan så viker den sig uppe i blomstängeln.


Myskmalvan har jag i både rosa och vitt, den vita, den är så vit så den riktigt lyser. Den har placerat sig själv framför en vit låg ros, så flytta på sig får den göra, för den är 80 cm hög.

Min nyinköpta `Jacueline de Pre´trivs inte med regnigt västkustklimat.


Den vita krolliljan... helt underbar! Jag köpte en lök på en sta marknad, den har blivit flera, dessutom petade jag sönder (av misstag) en lök i höstas och dom lökfjällen petade jag ner lite här och där. Kanske kan jag få en hel rabatt med vita krolliljor...

7 kommentarer:

 1. Vitt är fantastiskt fint! Men inte är det väl mörker och ruskväder redan:). Det franska kungsljuset var snyggt ihop med den mörka stjärnflockan, tror jag måste köpa fransktkungsljus och härmas lite. Jag tror jag också hade ridarsporren 'Galahad' men den ville aldrig stå rakt utan mest ligga och tillslut försvann den helt. Synd för den är så fin. Du visar så jättefina bilder! //Maria

  SvaraRadera
 2. Det var fina vita blomster...sådana kan jag med men stooora vita pladuskblommor är inget för mig.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Ha! Jag har minsann också vit krollilja...en ynklig planta från frön jag sådde för många år sen och i år blommade den...vit! Fast den skulle vara bronsfärgad..
  Och om nu Gudhem skulle få stryka på foten hos dig (man vet ju aldrig med dig...) så får den väldigt gärna bo hos mig i stället för det är en ros jag vill ha bara för dess historia..klosterrosen..

  SvaraRadera
 4. Underbart med vita blommor, vilken inspiration inför mitt vita rum under äppelträdet som ska kantas av vita blommor. Nåja, vi får se om jag hinner dit i sommar. Tack för fina bilder och bra tips!

  SvaraRadera
 5. Det är bara o komma o gräva Tesa! Du kan få både ros och kaffe ;-)

  SvaraRadera
 6. Så många fantastiska vita blommor! Är också galen i de vita, skaffar ständigt fler. Vit krollilja hamnar på att-skaffa-listan!

  SvaraRadera
 7. ja her var det mye vakkert i hvitt. Jeg har også en nyplantet Jacqueline du Pre.. den er desverre ikke regnsterk. Men vakker er den når solen skinner.

  SvaraRadera