tisdag 19 juli 2011

Vem har odlat störst purjolökar...?

Dom här måste väl vara rekordstora...?Nä, skojar bara, det är faktiskt kaveldun
Från våran damm, som växer igen helt.
Våran tomt sluttar ner till en liten dal som är uppdämd, och där i tomtgränsen ligger "stordammen" som vi kallar den. En damm som består av lera, kaveldun, gäddnate, hornsärv och en massa smådjur. Men man kan inte se vattenytan alls för all gäddnate, och vi har provat flera bekämpningsmetoder. Förutom grävmaskin så har vi provat gräskarpar ett par gånger...

Bild från Biopix
Som vi inte vet om dom finns eller inte, senast i våras köpte jag två dyra karpar, stora som ett finger kanske, så en dag kanske jag blir överraskad av några monsterfiskar. Om inte hägern har tagit dom redan.

Men så fick jag tipset om att släppa några gula ankor i dammen, dom skall visst äta allt som växer, och håller sig där dom skall utan vingklippning. Nu har inte jag så mycket mördarsniglar just där (eftersom trädgården inte går ända dit än) annars skall dom tydligen vara ändå bättre än myskankor på att ta sniglar. Svensk gul anka är dessutom en lantras vilket är lite extra kul.

Dammen ligger 100 meter från huset, för jag hade aldrig gått med på några ankor som åt upp min sallad, dagliljor och funkior ;-)

Så får jag presentera, Kalle Anka, Knatte, Fnatte och Tjatte...

Lyckligare ankor har jag sällan skådat, från sin lilla plaskdamm i en liten inhägnad med en massa andra ankor, till en damm på sådär 70m2 med hur mycket mat som helst. Från pappkartongen dom transporterades i dök dom i vattnet och åt sig fram :-)

Kalle är den ljusaste av dom (detta enligt mina barn som har döpt dom) och dom andra tre ser jag ingen skillnad mellan mer än att vingarna spretar lite olika vilket får mig att misstänka att dom kanske redan är vinglippta...

Detta är tydligen ankornas paradis.
Sköter dom sig och gör sitt jobb, och dom överlever mink och räv ett tag, så kanske jag skaffar ett par ankhonor nästa år så att det kan bli söta småankor.

Jag har ju en dröm om att ha ett woodland ner mot dammen i framtiden, en ranglig brygga ut i den, och vita näckrosor. Har i helgen planterat sex lärkar runt dammen, tidigare ett valnöt och en hängpil, men än är det inte mycket till woodland.


3 kommentarer:

 1. Ha, ha, det såg faktiskt ut som purjo! (:D Ankor är söta! Hoppas de sköter sig och får bli fler så småningom. Dina framtidsdrömmar om damm och woodland låter härliga, med tiden går de säkert i uppfyllelse. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Tänk att ha levande badankor! Hoppas att allt går lyckligt med alla faror som lurar i vassen...och ditt woodland kommer att bli så vackert så vackert...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Haha! Jättekul blog, gillar det här inlägget!

  SvaraRadera