torsdag 12 januari 2012

Trädgårdsplanering

Idag så var det min sista dag som kokerska på ett tag. Eller får man säga att man hoppas att kokerskorna blir mycket sjuka dom kommande månaderna så att man får jobb ;-)

Hur som helst så har jag inte fått någon riktig odlingslust än. Bläddrar i impectas katalog nästan dagligen men hittar inget av intresse. Fast i och med provodlingsrosrna jag skall få så fick jag ju ett nytt projekt att planera. Uteplats/pergolaprojektet som var planerat till förra våren egentligen.

Det var inte lätt att hitta ritpapper, linjaler mm. Dom har varit gömda sedan i våras, men tillslut så.Tanken är att jag skall göra en pergola längsmed huset som slutar/börjar i en uteplats. Och går ut över uteplatsen). Nu har vi dessutom satt in glasdörrar från vardagsrummet så att man kan kliva rakt ut på uteplatsen (blir en genväg till grönsakslandena/växthusena med :-))

Funderar lite på olika konstruktioner, men till vårat faluröda hus så tycker jag nog ändå att något sådant här vore snyggast.

Nu är ju jag inte någon snickare på något sätt, så just att fundera ut hur en 15 meter lång pergola skall konstrueras kräver en del sökning på internet. Vilket jag tänker göra nu.
Och sedan kan jag börja med det roliga. Att rita rabatterna. 35-40 m2 rabatt blir det längsmed pergolan, och jag tänker ju inte bara ha provodlingsrosorna, utan fler rosor, klätterväxter, perenner och nu första året en del sommarblommor som fyller ut. Det blir iallafall rött-orange-gult.

Sedan har jag en del att fundera på vad det gäller markbeläggning. Har hela tiden tänkt att lägga smågatsten på uteplatsen. Men det är inte det lättaste att hitta till överkomligt pris, så kanske det får bli vanlig grå betongmarksten ändå.

Ok, återkommer säkert till detta, har inte så mycket annat att pyssla med just nu.

Tjingeling!


4 kommentarer:

 1. Så spännande att få rita en egen plats för sitt rosenparadis;) Ser med spänning fram till nästa steg:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Fina planer och fina bilder:)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Det där ser riktigt spännande ut.
  Här stirrar jag ut på en stor stenhög mitt på gräsmattan som jag hoppas kan bli ett upphöjt parti på en annars stor och platt gräsmatta.
  Lycka till med pergolan :-)

  SvaraRadera
 4. Härligt projekt ni har framför er. Jag drömmer också om pergola, men har kite tummen mitt i handen, vilket innebär att maken måste involveras. Hoppas du visar många bilder på hur bygget fortskrider.

  //Kattis

  SvaraRadera