lördag 17 augusti 2013

Vitt, vitt, vitt

Är det en hel del i min trädgård nu. Jag har ingen helt vit rabatt, men försommarrabatten som blommar i rosa/lila/blått på försommaren har tagit en paus tills nu, när vita flox och skogsaster kommer. I två tiometersrabatter, så det blir en del vitt, även om det vara börjar nu.

 Jag grävde bort nästan alla vidjehortensia 'Annabelle' vid berget, men en stor står kvar och blommar underbart.

Tobaksblommorna 'Grandiflora' doftar över hela trädgården nu på kvällen.

 Likaså gör liljorna. Eller vissa. Den eftersläntrande vita tigerlijan på högra bilden doftar inget, men Casablancorna dom blir man nästan yr i huvudet av!
 Mattrammen, den fröar sig och dyker upp på de mest konstiga ställen, i en tuva av prydnadsgräs, under en liten rododendron... men dom lyser upp nu när kvällarna börjar bli mörka.
 En liten planta gråmalva fick jag av en klasskompis när jag läste trädgård. Jag tänkte att den fixar det aldrig i min lera, men manshög står den där och har gjort i flera år.

Och blad sedan, här är den  Amerikanska pagodkornellen, Cornus alternifolia 'Argentea', så nöjd med den hitintills, även om den frös lite i vårvintras.
 Och även Acer campastre 'Carnival' som jag köpte i fjor. Blir en buske eller litet träd med små lönnblad.

Funkior. Vad skulle man göra utan dessa i trädgården? De kan rädda varenda rabatt som blir för gröngrön. I år är dom stora, men torkan och för första gången lite snigelgnag syns på mina, men jag har inte råd att vara perfektionist, och dom ger den där kontrasten jag vill ha bland bladverk, både på håll och nära. Här en mer gulbladig sort med vita kanter.

Och här två gröna med vita kanter. 'Francee' till vänster, lite mer storvuxen men ingen gigant, smalare vita bladkanter, och 'Patriot' till höger med mera vitt.
 
 I min nygjorda rabatt där jag mest planterade ljung och småroddar i höstas, ja, där kommer det massor av vita kungsljus. Så som jag har önskat mig att de vita vill sprida sig (och inte de gula) nu kommer dom, och ljungen frös ju ändå bort, så jag är glad att rabatten inte är en öken. Alla som inte blommar i vitt kommer härmed ryckas bort!
 'Paul Farges' har lite ströblommor, allt behöver inte vara mest...
 ...och min favorit 'Maria Cornelia' har jag visat innan. Rekommenderas som jag brukar säga ;-)
Den vita trolldruvan, så länge den redan har stått där med sina fina vita bär, och den kommer står ett bra tag till. Bättre än de flesta blommor.


2 kommentarer:

  1. Ja den vita trolldruvan är en favorit sedan jag såg den hos Ulls i VF på forumresan. Helt underbar. Ska någongång ha en sådan. Vit skogsaster ska jag också ha någongång. Vilken tur att man har något att se fram emot. Tack för att du delar med dig till oss.//Ingrid

    SvaraRadera
  2. Så många vita fina! Antecknar för fullt! Ju sämre jag ser (har makuladegeneration) desto viktigare blir det vita i trädgården, det är det enda jag ser när det börjar skymma eller mulna på.
    Skogsaster, Casablanca och mattram ska få flytta in här!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera