måndag 6 juni 2011

Fia svetsar...


Varje gång jag är på plantskolan så beundrar jag alla vackra rosen och klematis ställningar, och tycker att dom är alldeles för dyra, och tänker att det där kan väl inte vara så jäkla svårt att fixa själv...
Det har lett till att jag har klätterväxter, som växer mitt i rabatter, som inte har något att klättra på, för jag får ju aldrig tummen ur fixar dom där ställningarna.
Och jag kan inte svetsa, har något minne av en halvdags svetskurs för 15 år sedan när jag läste jordbruk...

Nåja, jag hade sett en snygg modell på klättertorn hos Simone, som har bloggen Fritt ur hjärtat, och fick mått på dom.

Sagt och gjort, jag åkte iväg till järnhandlaren och köpte 42 meter 12 mm armeringsjärn. 300 kr gick det på om någon undrar...
Saken är den att järnfarbrorn kunde då inte tro att jag skulle klara detta. Han tyckte jag kunde naja ihop några armeringsmattestumpar istället, och undrade om jag skulle ha 1 meter högt torn eller så... 250 cm tyckte jag var lagom.

Sur blev jag, jag trodde egentligen inte jag skulle klara detta helelr, men nu jävlar... (järnfarbrorn är väldigt trevligt i övrigt, och det i järn som man inte kan köpa där, det vet jag inte var man kan hitta.) Men jag kanske blir stammis där nu ;-)

Att kapa är nog det värsta. 64 delar skulle jag ha, 8 delar till varje sida och så skulle jag ju ha två torn. Men efter ett par kap så är det inte så farligt med lite gnistor och oljud längre.

Sedan började jag med att svetsa ihop varje sida...

För att sedan svetsa ihop sidorna. Då var det bra att vara två, en som svetsade, en som höll, för hur noga jag än hade mätt så skiljer det ju någon mm på sidopinnarna och man måste hålla dom på plats för att få dom rätt.


Första tornet blev klart på lördag kväll, det andra gick på någon timma på söndag förmiddag :-)


Tornen är på plats, en på var sida om ena gången in till min uteplats. Fan vad STOLT jag är. Trodde helt ärligt aldrig att jag skulle klara detta!

Och slingerstormhattarna blev lyckliga att äntligen få något att klättra på...


Slingerstormhatt, Aconitum hemsleyanum 'Red Wine'

Sedan har jag ju spontanköpt en klematis, den som heter `Maria Cornelia´, den har jag planterat på ena sidan, och så får det bli en till på andra, vad tycker ni om `I am Lady Q´? Vore nog snyggt mot blodboken och med slingerstormhatten tror jag.
Clematis viticella `Maria Cornelia´ Clematis viticella `I am Lady Q´

(klematisbilderna snodda från gardenimport.com och taylors clematis)

Jag kan ju tillägga att jag har fått uppleva riktigt svetsblänk inatt... det var något fruktansvärt smärtsamt, trodde jag skulle vara blind för evigt... så till nästa gång tänker jag inhandla modernare svetsglasögon som jag använder hela tiden... och så måste jag lära mig att bocka järn... och hitta bilder på snygga modeller. Modell-tips mottages tacksamt :-)


5 kommentarer:

 1. Hej Fia, WOW, vad kul, du klarade detta helt fantastiskt. Grattis, kan tro att du blir "stammis" hos järnhandlarn.
  Vilka torn!
  Ha en fortsatt skön helgdag, Petra B.

  SvaraRadera
 2. Men sååå snyggt det blev!
  Vad duktig du var!
  Men det är ju helt klart att visst kan tjejer svetsa själva.
  Ja, akta ögonen, bäst att ha ordentligt skydd.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Trevlig blogg! Och skicklig hantverkare verkar du vara också : ) Snyggt jobbat.

  SvaraRadera
 4. Jag har sagt det på Aot och säger det igen, vilken klippa du är! Inte dålig jobbat och snyggt blir det!

  SvaraRadera
 5. Jättefint! Vad har du för slags svets?

  SvaraRadera