måndag 27 juni 2011

Överskattade trendväxter....

...eller inte.
Vi är nog ganska många här som har Jättevallmon, Papaver orientale `Patty´s plum´i sin trädgård. Eller har försökt, för hon är betydligt kinkigare än dom flesta andra jättevallmorna, denna är min andra eller tredje och hon har nu klarat flera vintrar.

Det är fantastiskt att se hur bladen som liknar silkespapper vecklar ut sig.

Och hon ÄR snygg.

Och fantastiskt fin på bild. Om man inte fotar hela växten. Är det varmt och/eller regnigt/blåsigt kan blomningen vara över på ett par dagar. Iår har den varat ovanligt länge, säkert ett par veckor.
Och sedan får man zooma in blomman, för plantan lägger sig över allt annat och gör allt annat än att pryda rabatten. Jag kapar den några veckor efter blomningen.

Har ni fallit för henne? Och har ni bestämt er om ni hissar eller dissar? Jag kan inte bestämma mig ;-) men lite överskattad tycker jag ändå hon är.

Sedan verkar hon ha fått barn med. En rosa en som är väldigt lik en Prinsess någonting som jag hade i min förra trädgård. Lite kul är det ju med överrasskningar.
7 kommentarer:

 1. När du nu tar upp frågan...Ibland tycker jag att det är för stort fokus på själva blomman och blomningen hos växter. Jag kan tycka att det är trevligt med växter som är vackra mer än några dagar...som har ett vackert bladverk och växtsätt. Men visst är PP vacker... inte tal om annat.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Gillar den mycket, men inte tillräckligt för att ersätta den med något befintligt.
  Den blekare liknar 'Prinzessin Victoria Louise'.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Är ingen vallmoälskare utan föredrar växter där bladverk och växtsätt också har kvaliteter. Men kan njuta av vallmofälten i närheten - de få dagar de blommar i början av juni...
  Håller dock med om att själva blomman på denna vallmo är något extra!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Har försökt ett flertal gånger med P.P men den överlever inte, nu har jag gett upp just den.
  Gillar Vallmons blommor men bladen blir så fort gula och fula.
  Superfina bilder!

  SvaraRadera
 5. Jag har gett upp henne.... ingen ide!

  SvaraRadera
 6. Jag tycker den är jättefin. Har inte just den sorten men andra Vallmosorter på gång. Hoppas dom hinner blomma i år. Dom är alldeles nya bebisar.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker verkligen om jättevallmon men har alldeles för få. Försökte få tag på Harlem, men den var slut. Hm.. nästa år kanske. Det finns ju många fler att välja bland. Härliga bilder!

  SvaraRadera